Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ob 15. uri je potekel rok opozicijskega zavezništva Zveze za Srbijo (SZS) za izpustitev ljudi, ki jih je aretirala policija zaradi vdora v RTS v soboto. Predsednik Aleksandar Vučić je pozval pristojne pravosodne oblasti, naj prekličejo kazni za protestnike, ki so jih aretirali zaradi vdora v stavbo RTS-a in že obsodili na 30-dnevno zaporno kazen, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Za zdaj ni jasno, za koliko oseb je zahteval odpravo kazni, vendar naj ne bi veljala za dva aretirana, ki sta imela v soboto pri sebi motorni žagi. Gre za protestnika, ki tudi po navedbah opozicije na protestih pogosto povzročata nemire.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je obsodil nasilje na protivladnih protestih. Foto: EPA
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je obsodil nasilje na protivladnih protestih. Foto: EPA

"Pomembno je, da oblast izberejo ljudje na volitvah, demokratično, ne pa z žago in vdiranjem v prostor," je dejal Vučić in zagotovil, da njegova Srbska napredna stranka (SNS) ni imenovala nobenega urednika na RTS-u. Opozicija namreč očita vodstvu RTS-a, da je le propagandni kanal vlade, v soboto pa so med protivladnimi protesti tudi vdrli v stavbo te državne televizije.

Vučić obsodil nasilje

Vučić je srbskim medijem pojasnil, da bi o RTS-u razpravljal v parlamentu, katerega delo vodilne opozicijske stranke bojkotirajo od začetka februarja.

Srbski predsednik je med drugim obsodil nasilne proteste in dodal, da nasilje ne bo ostalo nekaznovano, ali je imelo dogajanje na protestih elemente kaznivih dejanj, pa bo odločilo tožilstvo.

Policija aretirala 18 ljudi

Vučić zahteval izpustitev nekaterih priprtih

Policija je potrdila, da so med protivladnimi protesti aretirali 18 ljudi. Osmerico aretiranih so obtožili kaznivih dejanj, druge pa motenja javnega reda in miru. Šest so jih po hitrem postopku že obsodili na 30 dni zapora, najmanj enega pa na denarno kazen.

Od 18 aretiranih so po informacijah N1 še trije v priporu. Osem oseb, ki so plačale kazni oziroma bodo prejele sodni poziv, pa so izpustili, navaja načelnika policije Vladimir Rebić.

Protesti, ki se v Srbiji vrstijo že mesece, so se konec tedna zaostrili, potem ko je skupina protestnikov in opozicijskih voditeljev v soboto zvečer nasilno vdrla v poslopje RTS-a. V
nedeljo so se protestniki zbrali pred predsedniško palačo in zahtevali odstop predsednika Vučića.

Ta jim je zaradi sobotnega incidenta sporočil, da Srbija ne bo dovolila, da jo kdor koli ogroža z nasiljem. Del protestnikov je medtem demonstriral tudi pred poslopjem policije in terjal izpustitev aretiranih.