Aleksandar Vučić. Foto: EPA
Aleksandar Vučić. Foto: EPA

Schmidt je v torek razveljavil zakon, s katerim so oblasti Republike Srbske, srbske entitete znotraj BiH-a, nameravale prevzeti nepremičnine, ki so v lasti države BiH.

Prvič, odkar je avgusta lani prevzel položaj, je namreč Schmidt uporabil pristojnosti, ki jih ima na voljo kot visoki predstavnik v BiH-u. Gre za tako imenovana bonska pooblastila, s katerim lahko razveljavlja tudi zakone.

Vučić, ki se je danes sešel s Schmidtom, je izrazil prepričanje, da zadnje odločitve visokega predstavnika za BiH ne prispevajo k stabilnosti v državi, Schmidt pa je srbskemu predsedniku pojasnil razloge za uporabo bonskih pooblastil, so sporočili iz Vučićevega urada.

Vučić in Schmidt sta na srečanju preučila razmere v regiji, posebno v BiH-u. Strinjala sta se, da je ohranitev miru v BiH-u in celotni regiji ključnega pomena za gospodarski napredek Zahodnega Balkana.

Sporni zakon je parlament Republike Srbske sprejel 10. februarja na pobudo srbskega člana predsedstva BiH-a Milorada Dodika in bi moral začeti veljati 14. aprila. Po odločitvi Schmidta bo zakon začel veljati šele, ko bo o tem odločilo ustavno sodišče BiH-a.