Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Rekel bi, da so razmere tu prikrito nestabilne. Opažam, da so državljani in državljanke zaskrbljeni. Za zdaj ni dokazov, da bi se napovedovalo kakršno koli nasilje. Ta hip v BiH-u največje nevarnosti ne vidim v vprašanju, ali bo vojna, ampak v vprašanju, kam bodo šli ljudje, kako se bodo odločili, predvsem mlada aktivna populacija. Če smo odkriti, je v BiH-u resnična težava ta, da številni vplivneži v politiki mladih sploh nimajo v mislih. Veliko raje govorijo o tem, kako bodo znova razdeljeni, kaj vse je nepravično. Vedno rečem, naj to rešijo, naj sedejo skupaj. Ne smejo pozabiti, da so jih mladi že zdavnaj zavrnili, stran hočejo," je v pogovoru za Televizijo Slovenijo dejal Schmidt.

V središču pozornosti je že nekaj časa srbski član predsedstva Milorad Dodik, ki je zadnje čase zelo spravljiv. Na prvem mestu sta po njegovih besedah mir in stabilnost, o odcepitvi ne govori.

"Čudovito je, kar zdaj pripoveduje gospod Dodik. Kar pripoveduje ob obisku tujih državnikov, ki nato odidejo in imajo vtis, da ni težav, da je vse lepo in prav. Ni tako. Hkrati pa gospod Dodik onemogoča delovanje institucij. Mislim, da imajo ljudje, ne le jaz, državljani in državljanke BiH-a, vrh glave številnih nekoristnih pojasnil. In žal moram reči, z vsem spoštovanjem do gospoda Dodika, a nagnjen je k temu, da govori veliko stvari, a jih ne izpolni."

Schmidtov predhodnik Valentin Inzko se je poslovil z zakonom o prepovedi zanikanja vojnih zločinov in genocida, tudi v Srebrenici, zaradi česar so srbski politični predstavnik začeli bojkot skupnih institucij.

"Ugotavljam, da se tu v BiH-u številni tej temi raje izognejo in se pretvarjajo, da so le interpreti zgodovine. To je nevarno, saj imamo do mladih drugačno odgovornost."

Schmidt ne more verjeti, da se 26 let po daytonskem sporazumu, ki je prinesel mir, otroke v šolah glede na njihovo narodnost še vedno uče vsakega drugačna zgodovina.

"Kje ste videli kaj takega? Ni različne zgodovine. Je zgodovina, spremenjena v politično propagandno sredstvo. Tega pa nočemo."

Inzkov zakon je pripravljen umakniti, če bo parlament sprejel svoj zakon, če se bodo pogovorili in soočili s preteklostjo vse do druge svetovne vojne.

"Slišim in vidim pa: blokade. Temu ni všeč, onemu ni všeč, tisto ni dobro, drugačen osnutek zakona ... To je, ne morem reči drugače, razočaranje. To je umikanje pred zgodovinsko odgovornostjo."

Štejejo le dejanja in treba je izkoristiti trenutek, ko je pozornost v zadnjih tednih enotne Evropske unije znova usmerjena tudi v BiH. A svoje delo morajo naprej zase opraviti domači politični voditelji.

"Prikupna balkanska čustvenost"

"Če ne bodo storili ničesar, boste na drugi strani naleteli na enotno mednarodno skupnost. Enako velja tudi za gospoda Dodika. A pred tem mu priporočam, naj posluša nasvete, pa ne nasvetov ruske propagande. In ne sme izpustiti priložnosti. Pa še nekaj mora biti jasno. Razumeti mora, da je država ozemeljsko takšna, kot je. Moja naloga je poskrbeti, da tako ostane. Vse drugo lahko razvijajo v nočnih sanjarjenjih, ki jih ne bodo nikamor pripeljala."

Za BiH ima Schmidt veliko želja, razumevanja v mednarodni skupnosti, da bi ustvarili pogoje, ko mladi ne bi več množično odhajali, pa tudi: "Želim si, da bi imeli malo več razumnosti. Vem, da je balkanska čustvenost prav tako pomembna in nekako prikupna. Ampak ljudje, ne gre tako. Jasno je treba povedati, kaj hočete. Če bom k temu malo pripomogel, bom zadovoljen."

Schmidt opozarja na razmere v BiH-u