Vučić v Münchnu v družbi francoskega predsednika Macrona. Državi se dogovarjata za nakup francoskih lovcev rafale. Foto: Reuters
Vučić v Münchnu v družbi francoskega predsednika Macrona. Državi se dogovarjata za nakup francoskih lovcev rafale. Foto: Reuters

Vučić je napovedal, da bo Srbija letos in prihodnje leto od domače vojaške industrije kupila 200 oklepnih vozil in drugih vojaških sredstev za srbsko vojsko. Nakup oklepnih vozil bo državo stal približno 300 milijonov evrov.

Srbski predsednik je na sejmu vojaške industrije Idex v Združenih arabskih emiratih pohvalil srbsko vojaško industrijo, predvsem oklepnike pasars. "Zdaj vsi kupujejo naše pasarse, saj so v eno bojno vozilo integrirali več orožij. Če dodamo še mistrale (izstrelke) in mitraljeze nižjega kalibra, je to izjemno močno orožje," je povedal Vučić.

Sto milijonov evrov za razvoj domače industrije

Dodatnih sto milijonov evrov bo Srbija vložila tudi v domačo vojaško industrijo, da bi spodbudila okrevanje, inovacije in uvajanje sodobne tehnologije ter robotov v vojsko, je po pisanju srbskega časopisa Novosti v ponedeljek napovedal Vučič v Abu Dabiju.

Srbija bo v vojsko in vojaško industrijo do konca leta vložila skupno približno 700 milijonov evrov. Od tega bodo 200 milijonov evrov namenili tudi za nakup letalnikov, ki bodo v Srbijo prispeli do konca leta.

Pogajanja za nakup letal rafale v vrednosti treh milijard evrov

Vučić je še dejal, da se srbska vlada že pogaja s francosko letalsko družbo Dassault Aviation o nakupu vojaških letal rafale. Nakup rafalov bo po njegovi oceni največja vojaška naložba države, ki bo znašala do tri milijarde evrov.

Srbski predsednik je poudaril, da mora Srbija imeti močno vojsko, ker bi v nasprotnem primeru "v treh dneh izginila kot država". Ocenil je, da se je začela svetovna tekma v oboroževanju, v prihodnjih dneh pa pričakuje razvoj konflikta v Ukrajini v negativno smer.

Mlade pozval k prijavi v vojsko

"Vsi so razumeli, da je v igri nekaj velikega in se pripravljajo, zato moramo obvarovati svojo državo," je poudaril in pozval mlade, naj se prijavijo v posebne enote srbske vojske.

Vučić je že januarja napovedal okrepitev posebnih enot srbske vojske s 1500 pripadnikov na 5000. Osnovne plače v vojski bodo po njegovih besedah znašale 2000 evrov, z nadurami in bonusi pa tudi do 3000 evrov.

Sejem Idex poteka vsako drugo leto od leta 1993, na njem pa predstavljajo najnovejše svetovne dosežke, inovacije in trende na področju oborožitve in vojaške tehnike kopenske vojske, letalstva, protizračne obrambe in mornarice. Na njem se pod okriljem javne agencije Spirit letos predstavlja tudi sedem slovenskih podjetij in dve instituciji.