Vučić je napovedal več ukrepov za omejitev nasilja v državi. Foto: AP
Vučić je napovedal več ukrepov za omejitev nasilja v državi. Foto: AP

Vučić je najprej izrazil sožalje vsem svojcem žrtev pri Mladenovcu. "Ta novi množični zločinski napad, po napadu na naše otroke, je napad na celotno našo državo. Vsak državljan to čuti."

Napad v bližini Mladenovca je označil za teroristično dejanje, "napad, v katerem so specialne protiteristične enote ujele in nevtralizirale terorista". "Metaforično rečeno, nikoli več ne bo videl svetlega dne, saj nikoli ne bo zapustil zapora," je dodal.

Sorodna novica Policija privedla napadalca, ki je pri Mladenovcu ubil osem ljudi. V dedovi hiši našli več orožja.
Vučić odpovedal udeležbo na kronanju Karla III.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že po streljanju v osnovni šoli v Beogradu odpovedal svojo udeležbo na sobotnem kronanju britanskega kralja Karla III. v Londonu. Karel III. je danes Vučiću poslal pismo, v katerem mu je izrazil sožalje, in zapisal, da povsem razume, zakaj ga ne bo v London.

"Popolnoma razumem razloge, zaradi katerih vam ne bo uspelo prisostvovati obredu kronanja glede na včerajšnje šokantno dogajanje. S soprogo izražava najgloblje sožalje vam, srbskemu narodu ter družinam in prijateljem vseh žrtev. Med svojim obiskom Srbije leta 2016 sem imel priložnost, da osebno občutim ljubeznivost in velikodušnost srbskega naroda. Upam in verjamem, da vam bo prav ta duh pomagal, da prebrodite te težke dni," je navedeno v kraljevem pismu.

Dodal je, da se je "velikim narodom po tragičnih dogodkih vedno uspelo pobrati". Po njegovih besedah so bili po strelskem pohodu na beograjski šoli vsi v šoku. "Odrasli smo hodili kot zombiji, iskali nagib, razlog, a ju nismo našli."

V vsaki šoli policist

Zatem je napovedal več novih ukrepov za povečanje varnosti, tudi to, da bodo v prihodnjih šestih mesecih sprejeli 1200 novih policistov, da bo čez eno leto v vsaki šoli ob varnostniku nenehno navzoč tudi policist. "Če imamo v Beogradu 331 šol, bo v teh šolah 331 policistov," je bil jasen. "S tem bomo za 99 odstotkov povečali varnost in za 80 odstotkov zmanjšali vrstniško nasilje," je dejal predsednik.

Revizija sedanjih imetnikov orožja

Za druge ukrepe bodo namenili 25 milijonov evrov, ta denar pa naj bi bil že zagotovljen. Predlagal je dveletni moratorij za vsa nova dovoljenja za strelno orožje, ne glede na tip orožja, in strožje kazni za nezakonito posest orožja ter revizijo sedanjih imetnikov orožja. Napovedal je tudi "praktično razoroževanje Srbije". Zaostrili bodo tudi kazni za nošenje nevarnih predmetov, ki lahko povzročijo poškodbe.

"Vsi ljudje, ki imajo orožje, bodo podvrženi reviziji, ne bo ostalo več kot od 30.000 do 40.000 kosov. Izvedli bomo razorožitev Srbije, podvojili bomo kazni, potem bomo pa videli, kako boste pridobivali orožje," je zagrozil.

Na veleposlaništvu Srbije v Ljubljani od danes mogoč vpis v žalno knjigo

Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani je danes po smrtonosnem strelskem napadu na šoli v Beogradu odprlo žalno knjigo. Vpis bo na voljo tudi v soboto med 10. in 14. uro ter v ponedeljek med 10. in 12. uro.

Pred veleposlaništvom se je zbralo okoli 50 ljudi, ki so v spomin žrtvam prižgali sveče in položili vence. Srbska veleposlanica v Sloveniji pa se je zahvalila vsem državljanom Slovenije, ki so izrazili iskreno sočutje v težkih časih. "Ob tako tragičnem dogajanju v zadnjih dneh je resnično težko najti prave besede za kakršno koli tolažbo. Lahko pa rečem to, da se je v žalno knjigo vpisalo veliko število slovenskih državljanov, predstavnikov državnih organov in tujih diplomatov," je dejala veleposlanica Zorana Vlatković.

Dodal je, da bodo uvedli tudi zdravniške in psihiatrične preglede za imetnike orožja, vključno z lovci, kot tudi teste na psihoaktivne snovi. Ob tem bodo tudi zaostrili pogoje za pridobitev lovskega orožja. "Manj cevi, manj nevarnosti za naše otroke in državljane," je dejal Vučić.

Kot je še dejal, bo srbska vlada razglasila tudi tridnevno žalovanje za žrtve napada pri Mladenovcu.

Osebno se zavzema za uvedbo smrtne kazni

Srbski predsednik je nato še dejal, da je premierki Ani Brnabić predlagal, da v državi znova uvedejo smrtno kazen, a so ta predlog zavrnili, saj bi v nasprotnem primeru Srbija poleg Belorusije postala edina evropska država s tem ukrepom. Dejal je, da je bil sam predtem proti tovrstni kazni.

Na vprašanje, kako preprečiti širjenje panike, je srbski predsednik odgovoril, da je še pomembneje preprečiti širjenje laži. Kot je dejal, so pristojni že sprejeli odločitev o krepitvi obveščevalne in protiobveščevalne zaščite.

"Imeli bomo moč premagati to zlo, rešiti državo in to storiti za vse tiste, ki so umrli," je dejal in se zahvalil vsem enotam srbskega notranjega ministrstva (MUP), ki so sodelovale v današnji akciji.

Srbska družba je po zadnjih tragedijah močno vznemirjena. Foto: Reuters
Srbska družba je po zadnjih tragedijah močno vznemirjena. Foto: Reuters

Srbsko tožilstvo svari pred lažnimi prijavami

Srbsko tožilstvo je objavilo poziv državljanom Srbije, naj "prenehajo pošiljati lažne prijave", in napovedalo, da bodo tovrstno ravnanje preganjali, storilce pa pridržali. Opozorilo so objavili po več lažnih prijavah po dveh smrtonosnih strelskih napadih v zadnjih dveh dneh.

"Po dveh neljubih dogodkih in težkih razmerah v celotni državi prebivalce opozarjamo, da pomenijo tovrstni klici kaznivo dejanje povzročanja panike in nereda ter lažne naznanitve. Zato še enkrat ponavljamo, da bo tožilstvo strožje ravnalo in da bo predlagalo najvišje sankcije," so po navedbah RTS-a sporočili s srbskega tožilstva.

Vučić je na novinarski konferenci povedal, da so v četrtek v Srbiji izvedli 25 intervencij "zaradi grozljivega vedenja mladostnikov, ki so posnemali morilca", ki je v sredo v beograjski osnovni šoli ubil devet ljudi in sedem ranil, ter prejeli še 20 lažnih prijav.

"Naši policisti in pristojne službe ne morejo aretirati vseh, toda za vse moramo odgovarjati," je še dejal Vučić in se zahvalil vsem policijskim enotam, ki so posredovale v obeh strelskih napadih.

Srbija v šoku: Kaj je šlo narobe z našo družbo?
V Srbiji val strelskih napadov
Boštjan Anžin, Beograd: Morda si kdo pred tem zatiska oči, a realnost je udarila zelo kruto