Šolsko igrišče v kraju Dubona, na katerem se je osumljenec zapletel v prepir. Foto: AP
Šolsko igrišče v kraju Dubona, na katerem se je osumljenec zapletel v prepir. Foto: AP

Popoldne so ga privedli na policijsko postajo v Smederevu.

21-letni napadalec je sinoči z avtomatskim orožjem začel streljati v vasi Dubona, dobrih 40 kilometrov južno od Beograda, strelski pohod je pozneje nadaljeval v sosednjem Malem Orašju in vasi Šepšin, ki sta od Beograda oddaljena približno 40 kilometrov. Skupno naj bi ustrelil več kot 20 ljudi.

Medvrstniško nasilje tudi v Leskovcu

Ponoči je v Srbiji odjeknilo še eno streljanje. V Leskovcu je 18-letnik z zračno puško v prsni koš ustrelil v sovrstnika in ga huje ranil. Policija je osumljenca prijela, tožilstvo pa mu je odredilo 48-urni pripor. Proti njemu so vložili tudi kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja zoper splošno varnost.

Po pisanju Blica je bil napadalec pred dogodkom z družbo na šolskem dvorišču, kjer se je zapletel v prepir, nato je odšel v hišo, vzel puško in začel krvavi napad. Usedel se je v mercedes in nadaljeval strelski pohod iz vozečega avtomobila. V Malem Orašju je streljal na skupino ljudi, ki je imela piknik, nato pa nekaj kilometrov stran še na skupino ljudi, ki je na dvorišču nameščala vrata, pišejo srbski mediji. Streljal je naključno.

Kot navaja b92, je 13 ljudi, ki so bili v pokolu ranjeni, še vedno življenjsko ogroženih, imajo izjemno hude in kompleksne poškodbe, dva sta v kritičnem stanju. Eden je zunaj smrtne nevarnosti.

V beograjskem urgentnem centru je osem ranjenih ljudi. V kliničnem centru Dragiše Mišovića sta dva človeka, stara 21 in 23 let, ki so ju operirali, vendar sta še vedno v smrtni nevarnosti. V bolnišnici v Smederevu, kamor so sprva prepeljali deset ljudi, od katerih so štirje umrli, pa so trije ranjeni.

Nočni prizor iz kraja Malo Orašje. Foto: Reuters
Nočni prizor iz kraja Malo Orašje. Foto: Reuters

Med smrtnimi žrtvami sta med drugimi 20-letni policist, s katerim naj bi se napadalec sprl, in policistova mlajša sestra. Najmlajša žrtev naj bi imela 15 let. Vsi ubiti in ranjeni v napadu so stari največ 23 let.

Neki prebivalec Dubone, kjer sta bila ubita policist in njegova sestra, je povedal: "Najprej sem slišal strele iz avtomatskega orožja. Čez nekaj minut se je znova slišalo streljanje, okoli 15 strelov." Druga prebivalka je dodala, da se je zaprla v hišo in da je bilo z ulic slišati jok. Sprva so nekateri mislili, da gre za ognjemet.

Srbski mediji navajajo tudi izjavo dedka policista in njegove sestre: "Ubil mi je vnuka in vnukinjo, ustrelil ju je v zadnji del glave. Ko so nam sporočili, da sta ustreljena, smo odhiteli tja. Bila sta že mrtva, ležala sta v krvi. Začeli so se zbirati ljudje, vsi so jokali," je dejal pretreseno.

V iskalni akciji sodelovalo 600 policistov

Policija je v bližnjem Šepšinu z okrepljenimi enotami in helikopterji obkolila napadalca, ki se je po streljanju z avtomatsko puško iz avtomobila zatekel v neko hišo. Iz Šepšina naj bi bil tudi doma. V akciji je sodelovalo več kot 600 policistov.

Iskalno akcijo je ponoči oviral tudi nedostopen teren. Na delu so bili posebne enote ministrstva za notranje zadeve, posebna protiteroristična brigada, helikopterske enote, pa tudi policisti iz Beograda in Smedereva.

Kot so sprva navajali mediji, naj bi bila ob napadalcu še dva sostorilca, saj so nekateri očividci dejali, da je streljal z zadnjega sedeža. A policija je nato sporočila, da je deloval sam. Pri Malem Požarevcu je namreč zamenjal avtomobil, saj je z bombo zagrozil taksistu, da ga odpelje. Z njim se je vozil do mesta Vinjište pri Kragujevcu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V počitniški hiški odkrili orožje in strelivo

Po poročanju medijev so napadalca okoli 8.00 prijeli v naselju Grošnica v bližini Kragujevca. "Osumljenec, rojen leta 2002, je bil aretiran v bližini Kragujevca. Osumljen je, da je ubil osem ljudi in jih 14 ranil. Preiskava še poteka," je sporočilo srbsko notranje ministrstvo. Predal naj bi se sam.

Nagib za napad ni znan, je pa napadalec po besedah srbskega predsednika Vučića ob aretaciji ponavljal besedo "poniževanje".

Policisti so v počitniški hišici, ki jo je uporabljal napadalec, odkrili večjo količino orožja in streliva, ki so ju zdaj zaplenili, pa tudi štiri ročne bombe. Policisti so na ulicah vseh treh vasi, od koder je prebivalcem prepovedan odhod. Osumljenec ima policijsko kartoteko zaradi kraj in napadov na uradno osebo.

To je že druga tragedija, ki je v zadnjih treh dneh pretresla Srbijo. Foto: Reuters
To je že druga tragedija, ki je v zadnjih treh dneh pretresla Srbijo. Foto: Reuters

Dopoldne je nato srbska policija sporočila, da je prijela tudi strica in dedka 21-letnika. Po poročanju novičarskega portala N1 so ju aretirali zaradi suma, da se je napadalec pri njiju skrival po napadu.

Vučić: Gre za napad na celotno državo

Srbski minister za notranje zadeve Bratislav Gašić je strelski pohod označil za "teroristično dejanje", piše B92.

Ob 10.30 se je oglasil tudi predsednik države Aleksandar Vučić, ki je dejal, da gre "za napad na celotno državo".

Z zavoda za transfuzijo krvi so se vsem državljanom zahvalili za pripravljenost za darovanje krvi. Dodali so, da imajo zalog dovolj, in jih pozvali, naj ne prihajajo več, saj nastaja velika gneča.

Iz Slovenije in sveta prihajajo izrazi sožalja

Od vsepovsod prihajajo številni izrazi sožalja s srbskim ljudstvom in družinami žrtev.

Predsednik slovenske vlade Robert Golob je sinočnje množično streljanje označil za obsojanja vredno, nepojmljivo in močno pretresljivo. "Po tragičnih dogodkih, ki so prizadeli našo prijateljsko državo in širšo regijo, so naše misli s srbskim prebivalstvom," je zapisal na Twitterju. Ob tem je premier v sporočilu, namenjenem tudi srbski kolegici Ani Brnabić, še izrazil sožalje svojcem in prijateljem umrlih ter čimprejšnje okrevanje ranjenim.

Sorodna novica Vučić napovedal razoroževanje Srbije. V vsaki šoli bo navzoč policist.

Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar je na Twitterju izrazila sožalje svojcem umrlih in zaželela uspešno okrevanje ranjenim v strelskem napadu. Dodala je, da "okrutnost dogodkov ne sme postati tekmovanje v senzacionalizmu".

"V teh tragičnih trenutkih smo v mislih s prebivalkami in prebivalci Srbije. Okrutnost dogodkov, ki so nas vse globoko pretresli, ne sme postati tekmovanje v senzacionalizmu. S tem se namreč ustvarja dodaten prostor za razplamtevanje sovraštva in strahu," je zapisala predsednica. "Vsem svojcem preminulih izrekam globoko sožalje, poškodovanim pa želim uspešno okrevanje," je dodala, v objavi pa označila tudi Vučića.

"Nemogoče je dojeti pobijanje nedolžnih civilistov, otrok. Nemogoče je dojeti krvavo dogajanje v Srbiji v teh dneh," pa je tvitnila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in izrazila pretresenost nad dogajanjem v Srbiji.

"Ni opravičila za tovrstna brutalna dejanja, kot tudi ni opravičila za širjenje nestrpnosti. Vsakršne zlorabe tragičnih dogodkov za spodbujanje sovraštva, strahu so zavržno ravnanje," je zapisala ministrica in svojcem ubitih ter državljanom Srbije izrazila globoko sožalje. "Niste sami," je še dodala.

"Unija stoji Srbiji ob strani"

Predstavniki Evropske unije so poudarili, da Unija Srbiji v teh težkih dneh stoji ob strani. "To je šokantna, grozna tragedija. V teh težkih trenutkih čutimo bolečino srbskega ljudstva in mu stojimo ob strani," je na Twitterju zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. "EU je ob Srbiji," je dodal v srbskem jeziku.

Da je šokirana zaradi drugega strelskega napada v Srbiji, je tvitnila tudi generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić. "V mislih sem z žrtvami, njihovimi družinami in srbskimi oblastmi," je zapisala.

Podobno je na Twitterju napisal tudi veleposlanik EU-ja v Srbiji Emanuele Giaufret, ki je ob tem ranjenim zaželel hitro okrevanje. Poudaril je še, da EU v težkih časih Srbiji stoji ob strani in da zastave EU-ja ob žalovanju visijo na pol droga.

Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, evropski poslanec Vladimir Bilčik, pa je ob izrazu sožalja pozval k temeljiti preiskavi napadov v Srbiji in k temu, da bi odgovorne zanje privedli pred sodišče. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je po napadu poslal telegram Vučiću.

Dve tragediji v treh dneh

To je že drugi strelski napad v Srbiji v zadnjih dneh. Kot je znano, je v sredo zjutraj na eni od beograjskih osnovnih šol 13-letnik s pištolo ubil osem učencev in varnostnika, ranil pa šest učencev in učiteljico, zato je za konec tedna v državi razglašeno tridnevno žalovanje.

V Srbiji val strelskih napadov
Srbija v šoku: Kaj je šlo narobe z našo družbo?
Nov strelski pohod v Srbiji