V Beogradu je množica protestirala proti Evropski uniji, zvezi Nato in ZDA. Foto: EPA
V Beogradu je množica protestirala proti Evropski uniji, zvezi Nato in ZDA. Foto: EPA

V Nišu se je zbralo približno 20.000 ljudi, tam je bil tudi celoten srbski politični vrh. Predsednik Aleksandar Vučić, ki so ga med govorom prevzela čustva, je dejal, da je koalicija bogatih in vplivnih držav pred 20 leti poskušala zrušiti Srbijo. Takratno dogajanje je primerjal tudi z današnjimi, ko po srbskih mestih proti njemu protestira več tisoč ljudi. Državljanom je sporočil, da Srbija ne bo nikoli dovolila, da bi jo zlomili.

Osrednja slovesnost se je začela ob 19. uri in 45 minut, ko so pred 20 leti Natova letala vstopila v srbski zračni prostor in odvrgla prve bombe. Ob ugasnjeni javni razsvetljavi so se najprej oglasile sirene za zračno nevarnost.

Sorodna novica 20 let od napadov na ZRJ: "Humanitarna intervencija v luči geopolitične projekcije moči"

"Srbija se je kot feniks dvignila iz pepela, preživela sankcije in Natovo agresijo, preživela je, ko so jo kradli. Danes je vstala in njenega okrevanja ne morejo preprečiti," je sporočil predsednik Vučić.

"Kar je za nas zločin, smrt 2.500 civilistov in predvsem 79 otrok, uničenje države, škoda, ki se meri v desetinah milijard evrov, bo vedno ostal zločin. Za njih je, če priznajo vsaj to, napaka, k temu pa občasno dodajo besedo tragična. A mi nismo napaka, naš narod ni napaka. Smo številčno majhen narod, a ponosen, zmagovalec v velikih vojnah, močan, nadarjen, pripravljen na žrtvovanje, a tudi pomiritev. Obstaja pa pogoj, pomemben za naš obstanek da ne pozabljamo," je še dejal srbski predsednik.

Slovesnosti in protesti po vsej državi

O zločinih uradni podatki o smrtnih žrtvah, ki se gibljejo med 500 in 750 so bistveno nižji od srbskih navedb sta spregovorila tudi patriarh srbske pravoslavne cerkve Irinej ter predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Milorad Dodik, nič nismo slišali o velikosrbski politiki, ki je pripeljala do napadov. "Srbija ne dovoli, da bi jo zlomili, ne morejo je premagati," pravi Vučić, tudi ob protestih, ki v Srbiji potekajo proti njemu.

"Ne morem vam reči nič drugega kot to, da kar koli se mi zgodi, meni, ali komu od vas, nikoli ne dovolite, da bi zrušili svobodno, neodvisno in samostojno Republiko Srbijo," je dodal Vučić.

Spominske slovesnosti, pa tudi protesti proti Natu, Evropski uniji in ZDA obsojeni vojni zločinec Vojislav Šešelj, poslanec in vodja Radikalne stranke je denimo spet zažigal zastave , so se sicer vrstili po celotni državi.