Vučić je priznal, da se večkrat ostro odzove na poteze EU-ja, vendar se hkrati zaveda, da EU Srbiji
Vučić je priznal, da se večkrat ostro odzove na poteze EU-ja, vendar se hkrati zaveda, da EU Srbiji "prinaša prihodnost". Foto: EPA

"Želim samo, da ljudje vedo, da je Srbija v marsikaterem pogledu odvisna od Evropske unije, da brez nje težko napreduje in da tisti, ki govorijo o priložnostih za iskanje velikih in odrešilnih alternativ, ne govorijo resnice in niso pošteni do svojih državljanov," je dejal Vučić.

Srbski predsednik je dodal, da se "v imenu državljanov Srbije včasih ostro odzove na to, kar prihaja iz EU-ja", vendar se mora vedno dobro zavedati, kaj je tisto, kar Srbijo potiska naprej ter ji prinaša prihodnost in delovna mesta za mlade. "Ljudje v Srbiji bi to morali vedeti. Pogosto podcenjujemo, kaj EU naredi za nas," je še dejal Vučić.

Sporazum med Srbijo in EU-jem o pomoči pri premagovanju energetske krize sta danes podpisali srbska ministrica za evropske integracije Tanja Miščević in namestnica vodje delegacije EU-ja v Srbiji Plamena Halačeva.

Sredstva, zagotovljena s sporazumom, bodo namenjena zaščiti gospodinjstev ter malih in srednje velikih podjetij pred posledicami višjih cen energije, poročajo srbski mediji in nemška tiskovna agencija DPA.

Vučić: Darilo v višini enega odstotka prihodkov v proračun

Vučić je ob tem dejal, da je Srbija tako v samo enem dnevu prejela darilo v višini enega odstotka predvidenih prihodkov v letni proračun. Dodal je, da Srbija od EU-ja dobiva tudi drugo pomoč. Po njegovih besedah naj bi skupna pomoč državam Zahodnega Balkana na področju energetike v okviru dveh paketov pomoči skupno dosegla milijardo evrov.