Aleksandar Vučić. Foto: AP
Aleksandar Vučić. Foto: AP

Jasno je, da bomo imeli predčasne parlamentarne volitve, vprašanje je le, kdaj se bo to zgodilo, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Vučić.

Premierka Brnabić je dejala, da je v vsakem trenutku pripravljena odstopiti in da lahko opozicija računa na to, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na novinarski konferenci z Vučićem je povedala, da meni, da so volitve edini izhod iz trenutnega položaja, saj se, kot je dejala, opozicija niti 12 dni po pozivu predsednika države na pogovore ni odzvala.

"Največja čast in zadovoljstvo mi je bilo, da sem imela priložnost opravljati to dolžnost. Sreča je, da sem imela priložnost, da delam za svojo državo in dam vse od sebe. A ko je družba v takšni krizi, so edina rešitev pogovori, oni pa tega ne želijo. Na žalost, tako računajte, da imate na mizi moj odstop," je dejala.

Dodala je, da je govorila tudi s predsednikom vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) Milošem Vučevićem, "da so parlamentarne volitve do konca leta edini način za rešitev krize". "Volitve so edini način, na katerega se pride na oblast v demokratičnih družbah, ne pa nasilje," je še povedala, kot navaja Tanjug.

Vučić je odločno zavrnil možnost vzpostavitve prehodne vlade. Ta bi bila namreč "proti ključnim interesom" Srbije, je dejal.

Vučić pred volitvami napovedal zvišanje plač in pokojnin

Vučić je v današnjem nagovoru napovedal tudi vrsto ekonomskih ukrepov, med drugim zvišanje plač zaposlenim v izobraževanju in višje pokojnine. Po njegovih besedah bi minimalne pokojnine lahko v letu 2024 dosegle 390 evrov, cilj pa je, da bodo do konca leta 2025 višje od 450 evrov.

V Beogradu vsak teden potekajo množični protesti srbske opozicije in državljanov, ki sta jih spodbudila smrtonosna strelska napada v začetku maja. Do zdaj se jih je zvrstilo pet, udeležencev pa je vse več.

Opozarjajo na normalizacijo in spodbujanje nasilja v medijih ter na neenakopravnost medijev, kritičnih do oblasti, v primerjavi s tistimi, ki so oblasti naklonjeni. Ravno zaradi takšnega medijskega položaja se pogosto pojavljajo ocene, da volitve brez predhodnih sprememb na medijskem področju ne bi bile svobodne in poštene.

Naslednji shod je napovedan za soboto.