Protestniki so zavzeli ulice v nekaterih srbskih mestih. Foto: Reuters
Protestniki so zavzeli ulice v nekaterih srbskih mestih. Foto: Reuters

Vučić je izpolnil dve ključni zahtevi protestnikov, ki so dve soboti zapored onemogočili promet v Srbiji, in v parlament vrnil spremembe zakona o razlastninjenju, pa tudi spremembe zakona o referendumu.

Srbska premierka Ana Brnabić je napovedala spremembo obeh zakonov. Tako je iz parlamentarne obravnave že vzela zakon o razlastitvi, saj bodo po njenih besedah predelali besedilo, podobno pa je napovedala tudi spremembo zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Zakon o razlastitvi omogoča, da se v nekaj dnevih razlasti zemljišče, če je načrtovan projekt v interesu Srbije. V zakonu o referendumu pa so med drugim predvideli možnost, da se po dveh letih ponovi referendum, če oblasti niso bile zadovoljne z rezultatom.

Oba zakona naj bi po oceni protestnikov odpirala pot avstralsko-britanskemu rudarskemu velikanu Rio Tintu za izvedbo spornega projekta izkoriščanja litija v dolini Jadra na zahodu Srbije. To bi bila po mnenju ekologov okoljska katastrofa.

Vučić je skušal protestnike umiriti tudi z obljubo o referendumu glede projekta.

Aktivisti se bodo sicer še odločili, ali bodo po novi odločitvi Vučića vseeno izvedli za soboto napovedane proteste po celotni državi.

Vučić izpolnil zahtevam protestnikov