Srbski predsednik Aleksandar Vučić je srbe na Kosovu pozval k zadržanosti. Foto: Reuters
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je srbe na Kosovu pozval k zadržanosti. Foto: Reuters
Vučić: ravnanje kosovskih specialcev provokacija
Napetost na Kosovu

Hashim Thaci je v soboto ob spremstvu pripadnikov posebne enote kosovske policije ROSU obiskal območje akumulacijskega jezera Gazivode s hidroenergetskim kompleksom, ki si ga lastita tako Srbija kot Kosovo. Srbija je nenapovedani obisk označila kot zavzetje jezera in razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti srbske vojske.

Ob koncu obiska so se enote ROSU-ja sicer umaknile, a težava je nastala že s tem, ker na to območje sploh ne bi smele vstopiti brez dovoljenja Kforja.

Kot je poudaril srbski predsednik Aleksandar Vučić z zvezo Nato velja dogovor, po katerem je lahko posebna enota ROSU na severu Kosova dejavna le ob odobritvi Nata in lokalnih srbskih oblasti. Vučić sicer "ni prepričan, ali je Nato operacijo odobril. Srbske oblasti je niso," je zatrdil. V soboto so tudi iz Kforja sporočili, da niso bili obveščeni o dejanju ROSU-ja na severu Kosova.

O razmerah na Kosovu tudi s Putinom
V okviru obiska kosovskega predsednika je bilo na terenu aktivnih od 110 do 130 pripadnikov posebne enote. Po Vučićevi oceni je bilo med njimi tudi več ostrostrelcev. Vučić je v soboto dejal, da bo o razmerah na Kosovu spregovoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na obisku v Moskvi. Po poročanju srbskih medijev bo Vučić obiskal Moskvo v torek.

Kosovske Srbe pozval k strpnosti
Srbski predsednik je že v soboto zvečer obtožil Prištino, da je pri prvem obisku Thacija na severozahodu Kosova kršila resolucijo Združenih narodov in bruseljski dogovor o normalizaciji odnosov. Po oceni Vučića je bil zaradi incidenta ogrožen mir. Dodal je, da so želeli v Prištini od Beograda izzvati odgovor, ki bi ga lahko izrabili, da demonizirajo Srbijo. Nadaljeval je, da je očitno Priština prepričana, da mednarodni dogovori zanjo niso obvezujoči in da ima pri tem celo podporo svojih zahodnih zaveznikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ob tem je v televizijskem nagovoru v soboto pozval kosovske Srbe k zadržanosti, saj je treba nadaljevati dialog o normalizaciji odnosov s Prištino. Ponovno se je zavzel tudi za mir, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Haradinaj: Menjave ozemlja s Srbijo ne bo
Kosovski premier Ramush Haradinaj je danes na novinarski konferenci v Prištini zatrdil, da državljanov ni treba biti strah pred kakim dogovorom s Srbijo glede menjave ozemlja, ker da do tega ne bo prišlo

Po vrnitvi iz ZDA, kjer se je v prvi vrsti udeležil splošne razprave v okviru Generalne skupščine Združenih narodov, je Haradinaj sporočil, da so mu ameriški predstavniki dejali, da bi moralo Kosovo ostati v okviru sedanjih meja.

"Vsi so izrazili mišljenje, da je sporazum s Srbijo o priznanju neizbežen, vendar pa ne tudi spreminjanje meja ali izmenjava ozemlja. Zagotavljam vam, da nimate razlogov za skrb, ker ideja o popravljanju meja in menjavi ozemlja ni prišla od ZDA," je dejal Haradinaj.

Dodal je še, da je v ZDA dobil "blagoslov" za oblikovanje varnostnih sil Kosova. Prav tako je zatrdil, "da ne bo odlašanja glede vizumske liberalizacije" za Kosovo.

Podprl pa je tudi kosovskega predsednika Thacija, ki je v soboto poskrbel za dvig napetosti s Srbijo z obiskom akumulacijskega jezera Gazivode s hidroenergetskim kompleksom na severozahodu Kosova, ki si ga lastita tako Srbija kot Kosovo. Haradinaj je dejal, da bi moral Thaci obiskovati vse dele Kosova.

Vučić: ravnanje kosovskih specialcev provokacija
Napetost na Kosovu