Stoltenberg in Vučić. Foto: EPA
Stoltenberg in Vučić. Foto: EPA

Srbski predsednik Aleksander Vučić, ki dogajanje vidi drugače, kot posledico terorja nad Srbi na severu Kosova, zagotavlja, da bodo tisti, ki so zagrešili kazniva dejanja, odgovarjali, a pred srbskim sodstvom.

Stoltenberg je v Prištini in Beogradu pozival k dialogu, uveljavitvi Zveze občin s srbsko večino in zmanjševanju napetosti. V zvezi z napadom v Banjski pa sporočil: "Tisti, ki so odgovorni, morajo pred sodišče. Nato se je hitro odzval. Na Kosovo smo pripeljali še 1000 vojakov, poslali težje orožje in okrepili patrulje na severu."

Enote Kforja, pravi Stoltenberg, zagotavljajo varnost vsem skupnostim na severu Kosova.

"Ni treba zagotavljati miru in varnosti za kogar koli drugega, razen za Srbe. Samo Srbi so ogroženi. Samo njih napadajo," mu je odgovoril Vučić.

Skupne vojaške vaje Srbije z Natom?

Srbski predsednik Prištino obtožuje laži in trdi, da je bilo nasilje v Zvečanu maja, ko je bilo ranjenih 94 pripadnikov Kforja, posledica vsiljenih albanskih županov in posredovanja posebnih kosovskih policijskih enot.

Nasilje v Banjski pa da je sledilo nespoštovanju mednarodnega prava in dogovorov ter nenehnim napadom na Srbe. Obljublja postopek pred srbskimi sodišči, a Milana Radojčiča, ki je priznal organizacijo napada, so po zaslišanju izpustili.

Stoltenbergu, ki je opozoril, da kopičenje srbske vojske ob meji ne bi pomagalo k umiritvi razmer, je Vučić, ki sicer dopušča možnost ponovnih skupnih vojaških vaj z Natom, odgovoril, da ostajajo pri nevtralnosti in da bodo sami odločali, kje bodo v skladu z ustavo brez ogrožanja drugih razporejali svojo vojsko. Pa tudi, da bodo velike zahodne sile vedno varovale otroka, ki so ga rodile, Srbija pa bo vedno kriva.

Foto: EPA
Foto: EPA

Stoltenberg v Skopju opozoril na grožnje avtoritarnih držav

Balkansko turnejo je Stoltenberg danes nadaljeval v Severni Makedoniji, kjer je poudaril, da je Zahodni Balkan bistvenega pomena za varnost Evrope. Opozoril je, da si tudi na Zahodnem Balkanu "avtoritarne države prizadevajo spodkopavati našo svobodo".

"Nato se lahko zanese na Severno Makedonijo in Severna Makedonija se lahko zanese na Nato. Zavezništvo zagotavlja vašo varnost. Bojna letala iz Grčije in Italije patruljirajo po vašem nebu in vas varujejo. To je Natova solidarnost v akciji," je izjavil po srečanju z makedonskim premierjem Dimitarjem Kovačevskim.

Opozoril je, da si "avtoritarne države prizadevajo spodkopavati našo svobodo in način življenja", tudi na Zahodnem Balkanu. Odgovor na to pa mora biti po njegovem mnenju tesnejše sodelovanje članic Nata. "Z našo vojaško prisotnostjo ter sodelovanjem z zaveznicami in partnerji smo močna sila za stabilnost v regiji," je poudaril.

Dodal je, da Nato ne vidi nobene neposredne vojaške grožnje Rusije kateri od zaveznic Nata. "Seveda pa ostajamo previdni in pozorno spremljamo, kaj počne Rusija," je nadaljeval.

Severni Makedoniji se je zahvalil za njeno zavezanost k varnosti zavezništva, vključno s podporo Natovi misiji Kfor, in pohvalil njeno pomoč Ukrajini. Poudaril je še, da je Severna Makedonija primer uspešne večetnične družbe. "Regiji in celemu svetu dokazujete, da je mogoče, da različne etnične in verske skupine živijo skupaj v miru," je dodal.