Se Aleksander Vučić pripravlja na premiersko kandidaturo? Foto: Reuters
Se Aleksander Vučić pripravlja na premiersko kandidaturo? Foto: Reuters

Vučić je v ponedeljek zvečer sporočil, da sta imela z Lajčakom odprt in prijateljski pogovor.

Pred srečanjem s posebnim odposlancem Evropske unije za Zahodni Balkan je sicer na Instagramu objavil videosporočilo, v katerem je dejal, da bo še naprej branil Srbijo, Zahod pa da o priznanju Kosova lahko samo sanja. "Nikogar se ne bojim in ničesar nismo ukradli. Branili smo Srbijo in jo bomo branili. Medsebojno priznanje? Sanjajte! Živela, Srbija," je izjavil.

Ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar je v petek v pogovoru za neodvisni portal The Pavlovic Today namreč izjavil, da je končni cilj dialoga med Kosovom in Srbijo medsebojno priznanje. "Menimo, da se vse države v regiji morajo medsebojno priznati, da zmanjšajo ovire v trgovini, pomagajo pri reševanju odprtih vprašanj, ki so tu od 90. let, in da napredujejo v procesu evropskih integracij," je ocenil.

Bo kandidiral za premierja?

Na ponedeljkovi seji vrha Srbske napredne stranke (SNS) pa je Vučić nakazal tudi na možnost predčasnih volitev, je razkril srbski časopis Novosti. Volitve bi bile lahko že septembra, Vučić pa bi bil lahko na njih kandidat za premierja.

"Bolje, da gremo v opozicijo, kot da nam državo vodijo strankarski in zasebni interesi. Pripravljen sem iti na volitve kot kandidat za premierja," je dejal in dodal, da ne bo popustil izsiljevanju Zahoda in "lažnim desničarjem" v Srbiji.

Lajčak se je v ponedeljek pred srečanjem z Vučićem najprej sestal s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem. Ta je po njegovih besedah načeloma pripravljen sprejeti predlog EU-ja za normalizacijo odnosov med državama.

Kurti je na Twitterju v ponedeljek sporočil, da Kosovo omenjeni predlog EU sprejema in da je "dobra podlaga za nadaljnje razprave in trdna platforma za napredek". Dodal pa je, da pa obstajajo pomembna vprašanja v zvezi s predlogom, ki ga bodo kmalu obravnavali v Bruslju, kot so "mednarodna jamstva, mehanizmi izvrševanja in časovni okviri".