Aleksandar Vučić. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić. Foto: Reuters

Shod se je od 19. ure odvijal pred poslopjem srbske skupščine v središču Beograda, ki je povsem blokiran. Ves čas je močno deževalo. Zbralo se je več deset tisoč ljudi, a kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin so nekateri udeleženci kmalu po začetku shod že začeli zapuščati.

Vučić se je na začetku svojega govora množici zahvalil, da je dež ni odgnal. To je po njegovih besedah pokazalo, kako pripravljeni so, da se "borijo za mirno in dostojno Srbijo".

"Enotnost potrebujemo bolj kot kdaj koli. In nocoj ste pokazali neverjetno vztrajnost in ne morem opisati, kako vas imam rad, ker stojite na dežju vse te ure samo zato, ker ljubite svojo Srbijo," je dejal.

Napovedal je, da zapušča položaj predsednika SNS-a. "11 let sem na čelu SNS-a, najboljše in največje stranke čudovitih gostiteljev in poštenih ljudi. To ste naredili vi. Nocojšnji večer je zadnji, ko vas nagovarjam kot predsednik SNS-a," je dejal.

Zbrane so med drugim nagovorili tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Dačić je dejal, da nikoli ni verjel, da bo kdaj govoril na shodu, posvečenemu boju proti nasilju, in to nasilju Srbov nad Srbi. Po njegovih besedah je pomembno izkazati spoštovanje do žrtev, sočustvovanje z veliko bolečino in podpreti zatiranje nasilja in nasilnežev, da se kaj podobnega v Srbiji nikoli več ne bi ponovilo.

Obregnil se je tudi ob proteste proti nasilju v organizaciji opozicije in dejal, da oni ne organizirajo shodov za to, ker jim je mar za otroke, temveč v želji, da bi prišli na oblast, poroča srbski spletni portal televizije N1.

Szijjarto pa je dejal, da ima Srbija sijajnega predsednika, zahvaljujoč kateremu Srbe in Madžare veže zgodovinsko prijateljstvo. "Naša skupna zgodovina nas je postavila pred številne preizkušnje. Pogosto smo drug drugega dojemali kot sovražnika, danes pa se je vse spremenilo in postali smo bratski narodi," je poudaril in se zahvalil Vučiću.

Po besedah Szijjarta Srbijo in Madžarsko "napadajo", ker ne želita prispevati k nadaljnjemu zaostrovanju vojne v Ukrajini. "Ti napadi se ne bodo nehali tudi v prihodnje. Napadali nas bodo, ker se ne morejo sprijazniti s tem, da Madžari in Srbi sledimo svoji nacionalni poti in da smo uspešni," je ocenil madžarski minister.

Vučić napovedoval največji shod v zgodovini Srbije

Pred shodom je Vučić napovedoval "največji shod v zgodovini Srbije", ki so ga poimenovali Srbija upanja. Na shod so udeležence iz vse Srbije pripeljali z avtobusi, nekateri naj bi bili plačani, nekateri, predvsem zaposleni v javnih ustanovah in podjetjih, v to prisiljeni. Prišli so tudi iz Republike Srbske, Črne gore, skupina s Kosova je v Beograd pripešačila, je poročal dopisnik Anžin.

Vladajoči politiki govorijo o poskusih rušenja Srbije od znotraj in od zunaj, opozicija pa, da s protesti politično zlorablja tragedijo. Vučić je dejal, da bo nocoj pokazal enotnost Srbije, napovedal je nove rešitve, ponudil naj bi dialog z drugače mislečimi, saj da se bo njegova vloga s ponedeljkom spremenila. Predvidoma bo tokrat res odstopil z vrha Srbske napredne stranke, ki naj bi imela več kot 750.000 članov, morda bo napovedal tudi predčasne volitve.

V Beogradu potekal shod Vučićevih privržencev
Sorodna novica "Če se zdaj ne bo nič spremenilo, bo smer, v katero bo šla srbska družba, zelo strašljiva"

TV Pink naj bi ukinil šov Zadruga

Lastnik provladne televizije Pink Željko Mitrović je dejal, da bo na priporočilo srbskega predsednika Vučića najpozneje v desetih dneh ukinil resničnostni šov Zadruga.

Resničnostni šovi predstavljajo skoraj tretjino programa na TV Pink, kar je tudi eden od razlogov opozicije za zahtevo po odvzemu nacionalne frekvence tej televiziji. "Na priporočilo srbskega predsednika predsednika Aleksandra Vučića sem sprejel odločitev, da v najkrajšem možnem roku, ne daljšem od desetih dni, ukinem resničnostni šov Zadruga. Verjamem, da sta enotnost Srbije in ocena predsednika republike pomembnejši od vsake vrste interesa in mojega osebnega interesa," je Mitrović sporočil v četrtek na Twitterju.

Zadruga je najbolj znan resničnostni šov v Srbiji, televizija Pink ga predvaja od leta 2017. Znan je po visokih denarnih nagradah in honorarjih, nasilnih prizorih in opolzkostih ter po spornih tekmovalcih, med katerimi so bili tudi nekdanji zaporniki. Prizori nasilja in kletvice so med predvajanjem šova čez dan cenzurirani, ponoči pa jih predvajajo brez omejitev.

Na TV Pink so 39 odstotkov programa resničnostni šovi

Ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki promovirajo nasilje, je bila sicer tudi ena od zahtev na majskih protestih v Beogradu, ki jih je organizirala opozicija. Protestniki med drugim zahtevajo odvzem nacionalnih frekvenc provladnima komercialnima televizijama Pink in Happy. To sta tudi televiziji, na katerih je delež resničnostnih šovov največji. Na televiziji Happy je v prvih treh mesecih tega leta na primer znašal 11 odstotkov, na televiziji Pink pa 39 odstotkov, predvsem zaradi šeste sezone Zadruge, je pokazalo poročilo sveta za regulacijo medijev (REM).

REM v Srbiji sicer nadzoruje delo elektronskih medijev, ena od zahtev opozicije pa je tudi zamenjava vseh članov sveta tega organa. Protesti z geslom Srbija proti nasilju v srbski prestolnici potekajo vsak petek vse od dveh strelskih napadov v začetku meseca, v katerih sta 13-letnik in 20-letnik ubila skupno 18 ljudi. Ta teden bodo zaradi današnjega provladnega shoda v organizaciji Vučićeve Srbske napredne stranke izjemoma v soboto.

Procesija ob vnebovhodu, ki so jo posvetili žrtvam strelskih napadov. Foto: Reuters
Procesija ob vnebovhodu, ki so jo posvetili žrtvam strelskih napadov. Foto: Reuters

Porfirije na čelu procesije

V četrtek zvečer pa je potekala tradicionalna procesija ob vnebovhodu, ki so jo posvetili žrtvam množičnih streljanj v začetku maja. Verniki so kljub nalivom napolnili osrednje beograjske ulice, procesijo, ki se je končala pred hramom svetega Save, je vodil patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije, ki se je spomnil 18 umrlih v strelskih napadih, pa tudi žrtev družinskega in drugega nasilja. "Tudi če smo različni, si ne smemo dovoliti, da zlorabljamo svojo skupno srečo in obtožujemo drug drugega in tako sejemo novo seme zla in nesporazumov," je pozval patriarh.

V Beogradu zborovanje privržencev vladajočega SNS-a in predsednika Vučića