Po bolgarskih mestih se je v torek zbralo na tisoče protestnikov, ki so med drugim zahtevali, naj premier odstopi. Protesti v državi sicer potekajo že od 9. julija. Foto: Reuters
Po bolgarskih mestih se je v torek zbralo na tisoče protestnikov, ki so med drugim zahtevali, naj premier odstopi. Protesti v državi sicer potekajo že od 9. julija. Foto: Reuters

"Odstop! Mafija!" so vzklikali protestniki v Sofiji, večina med njimi je bila mladih. Ena od zahtev protestnikov je, da bi bile volitve pred marcem, ko so predvidene. Čeprav so bili dosedanji shodi v državi mirni, so na tokratnem protestu v prestolnici zvečer izbruhnili izgredi, protestniki so v policiste pred parlamentom metali petarde, kamenje in steklenice. Po navedbah policije so bili ranjeni trije policisti, v katere so protestniki metali tlakovce.

Policija je okrepila nadzor v prestolnici, potem ko so organizatorji napovedali, da bo torkov protest "velika državna vstaja".

60 odstotkov prebivalcev podpira proteste

O protivladnih demonstracijah so poročali tudi iz drugih bolgarskih mest. Govor predsednice parlamenta Cvete Karjančeve v mestu Veliko Tarnovo v osrednjem delu države so protestniki pospremili z vzkliki: "Odstopi!"

"Zdi se, da so protesti zadnje dni začenjali izgubljati nekaj energije, a ta energija se v družbi ne bo izgubila," je dogajanje za portal Euronews komentiral politolog Hristo Pančugov z Nove bolgarske univerze in dodal: "60 odstotkov Bolgarov še vedno podpira zahteve protestov in razloge, zaradi katerih protestniki hodijo po ulicah Sofije zadnjih več kot 70 dni." Mnenjske ankete kažejo, da približno dve tretjini Bolgarov podpirata protestnike.

Redni shodi že od začetka julija

Protestniki v Sofiji že dva meseca in pol zahtevajo odstop vlade, ki ji očitajo korupcijo, mafijsko ravnanje ter odvisnost od oligarhov, in zahtevajo življenje po evropskih normah.

Premier Bojko Borisov, ki je bil od leta 2009 na čelu treh zaporednih vlad, odstop zavrača, češ da bi s tem ogrozil stabilnost države v času pandemije covida-19. "Do uspeha lahko pridemo le z dialogom, in ne s konfrontacijo," je v torek na družbenem omrežju Facebook zapisal Borisov, ki se v zadnjem času v javnosti ne pojavlja. Borisov je v odzivu na proteste predlagal reformo ustave, ki jo protestniki označujejo zgolj kot potezo za obstanek na oblasti.

Bolgarski predsednik Rumen Radev je medtem ob prazniku čestital "ozaveščenim državljanom, ki že več kot dva meseca opozarjajo na moralen razkroj oblasti".

V Bolgariji novi protivladni protesti