Župan Hamburga Peter Tschentscher. Foto: EPA
Župan Hamburga Peter Tschentscher. Foto: EPA

SPD je v primerjavi s prejšnjimi volitvami pred petimi leti izgubil sedem odstotnih točk podpore, a ostaja prepričljivo najmočnejša stranka. Prvemu županu Petru Tschentscherju (SPD) se tako obeta drugi mandat, čeprav so se pred kratkim pojavili očitki vpletenosti hamburškega SPD-ja v dlje znano afero spornega delovanja banke Warburg.

Koalicijski partnerji Zeleni so v petih letih močno okrepili svojo podporo in skoraj podvojili osvojeni odstotek glasov. Tretje mesto so pričakovano osvojili krščanski demokrati (CDU), ki so deželo z 1,85 milijona prebivalci vodili med letoma 2001 in 2011, zdaj pa so se po napovedi umika izbrane naslednice Angele Merkel Anngret Kramp-Karrenbauer znašli v zahtevnem položaju. Če bodo uradni izidi potrdili vzporedne, bo to najslabši izid stranke v Hamburgu doslej. "To je grenek dan za CDU in zgodovinsko slab izid v Hamburgu," je dejal generalni sekretar stranke Paul Ziemiak.

Kot kažejo vzporedni izidi, je iz hamburškega parlamenta izpadla Alternativa za Nemčijo, ki naj bi prejela 4,8 odstotka glasov.

V drugem največjem nemškem mestu, ki je hkrati tudi svoja zvezna dežela, ima volilno pravico 1,32 milijona ljudi. Pravico do glasovanja za svoje politične predstavnike v deželnem parlamentu imajo vsi, ki so starejši od 16 let, kar je v Nemčiji sicer izjema. Deželne volitve v Hamburgu so letos edine redne deželne volitve v Nemčiji.