Razlog za zastrupitev ni bila hrana, kot se je sprva domnevalo. Foto: EPA
Razlog za zastrupitev ni bila hrana, kot se je sprva domnevalo. Foto: EPA

Hrvaški portal index.hr poroča, da so zdravniki na novinarski konferenci sporočili, da je vzrok zastrupitve 57-letnega Eugenia Vincija verjetno ogljikov monoksid. Zastrupili so se tudi njegova otroka, petletni deček in 14-letno dekle, ki sta v smrtni nevarnosti, njegova žena, ki je bila v zelo resnem stanju, a je zdaj bolje, ter odrasla prijatelja, ki tudi okrevata.

Po navedbah italijanskih medijev je Vinciju postalo slabo na stranišču jadrnice, kjer je nato padel in z glavo udaril v steno. Kmalu je tudi preostalim petim ljudem na jadrnici postalo slabo, imeli so tudi vrtoglavico.

"Čez noč sta bila otroka stabilna, še vedno pa sta v smrtni nevarnosti. Odpovedali so jima namreč vitalni organi, srce, pljuča in jetra. Ves čas izvajajo intenzivno zdravljenje, to bomo tudi nadaljevali. Vsekakor upamo na pozitiven razplet, a čas bo pokazal, kaj se bo zgodilo in kakšne bodo posledice," je za hrvaško javno radiotelevizijo dejala zdravnica v splitskem Zavodu za intenzivno pediatrijo Tanja Kovačević.

Neuradno: Obdukcija potrdila zastrupitev z ogljikovim monoksidom

Vzrok za zastrupitev tako niso školjke, kot se je sprva domnevalo, lahko pa bi šlo za ogljikov monoksid, ki je uhajal iz ladijskega motorja. Več hrvaških medijev, med njimi časnik Slobodna Dalmacija, je iz neuradnih, a zanesljivih virov izvedelo, da je rezultat obdukcije potrdil sume, da je Italijan umrl zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida. Tiskovna predstavnica državnega tožilstva v Splitu informacije sicer ni potrdila navedb.

Index.hr poroča, da je postalo slabo tudi policistoma, ki sta izvajala preiskavo na jadrnici, na kateri so se zastrupili italijanski turisti. Šla sta na urgenco, od koder pa so ju že izpustili. Njuno zdravstveno stanje je dobro.

Hrana ni bila oporečna

Inšpekcija je pregledala hvarsko restavracijo, v kateri so ponesrečenci večer pred zastrupitvijo jedli. Lastnik je dejal, da so tako inšpektorji kot policija potrdili, da je z njihovo hrano vse v redu. Da je bilo v restavraciji vse po pravilih, govori podatek, da je obratovala tudi po koncu obiska inšpektorjev. Lastnik je dodal, da vsi težko pričakujejo rezultate preiskave zastrupitve.

Eden izmed ponesrečencev, Bruno Mancuso, je dejal, da so se na ladjo vrnili ob pol enih zjutraj in se odpravili spat. Okoli dveh zjutraj mu je postalo slabo, zato je odšel v kopalnico in bruhal. Slabo je postalo tudi njegovi ženi, vendar jima je nekako uspelo, da sta se pomirila in se ulegla. Kot je dejal, sta zaspala zelo trdno, kot da sta bila "omamljena ali hipnotizirana". Do jutra nista ničesar videla ali slišala.

Vzrok zastrupitve na Hvaru niso školjke, temveč plin