Tuji državljani naj bi na Hvaru večerjali školjke. Foto: EPA
Tuji državljani naj bi na Hvaru večerjali školjke. Foto: EPA

Splitsko-dalmatinska policija je sporočila, da so danes na ladji našli truplo tujega državljana. Kapitan omenjenega plovila je dopoldne zaprosil za vplutje v pristanišče. Moški je umrl še pred prihodom reševalcev. Dva otroka so s helikopterjem prepeljali v splitsko bolnišnico, pozneje pa so tja zaradi slabega počutja prepeljali še tri odrasle.

"Nisem še prepričan, ali je vzrok njihovega stanja infektivne narave ali nalezljiva bolezen, vendar gre za vnos toksinov prek ust ali dihanja," je za bolnike na izredni tiskovni konferenci dejal predstavnik splitskega kliničnega centra Dragan Ledina in dodal, da o umrlem nimajo informacij.

Trije odrasli ljudje so stabilni, simptomi pri dveh otrocih pa so veliko hujši, besede Ledine povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Otroka, stara osem in 14 let, sta v smrtni nevarnosti. "Položaj je izjemno težek, še vedno opravljamo diagnostiko. Sumimo na zastrupitev, a ne moremo reči, ali gre za hrano ali kaj drugega. Glede na dozdajšnje izkušnje z zastrupitvami še nismo videli tako hude zastrupitve s tako hudo klinično sliko," je za Index dejala zdravnica na splitski pediatriji Ivana Unić.

Portal Slobodna Dalmacija piše, da gre za italijanske državljane in člane iste družine.

Jutarnji list: Vzrok zastrupitve plin na ladji

Jutarnji list medtem poroča, da so se po najnovejših podatkih ljudje zastrupili na ladji. Vzrok naj bi bilo uhajanje plinov iz klime in toaletnih prostorov, v katerih naj bi umrli moški padel in udaril z glavo ob steno.

Domnevno gre za 57-letnega Eugenia Vincija, ki je bil na ladji s svojima otrokoma in ženo, še štirimi sodržavljani in štirimi člani posadke. Med zastrupljenimi naj bi bil tudi župan kraja Sant'Agata di Militello Bruno Mancuso.

Inšpektorji preiskujejo restavracijo

Hrvaški mediji navajajo, da naj bi šesterica včeraj zvečer v eni izmed znanih restavracij na Hvaru večerjala školjke.

Restavracijo so zaprli in izvajajo inšpekcijo. "V tem trenutku so na delu trije sanitarni inšpektorji. Ko ugotovimo točne vzroke, bomo obvestili javnost," je za regionalno televizijo N1 dejal glavni državni inšpektor Andrija Mikulić.

Tudi zdravnik Ledina je na tiskovni konferenci dejal, da je potrebna temeljita analiza hrane in restavracije, a ob tem poudaril, da školjke niso nujno vzrok zastrupitve, saj so postregli le dva obroka, zbolelo pa je šest ljudi.

Dva infektologa sta za Slobodno Dalmacijo sicer izrazila dvom, da bi zastrupitev s hrano izzvala tako buren odziv organizma.