Foto: EPA
Foto: EPA

Premalo je znanega o tem, ali in kako bi lahko cepljenje preprečilo širjenje novega koronavirusa, sporoča neodvisni odbor strokovnjakov, ki WHO-ju svetuje pri odzivanju na pandemijo.

Prav tako so takšne zahteve nepoštene zaradi neenake porazdelitve cepiv v svetu in bi poglobile razlike med ljudmi iz različnih držav. Države po svetu so pozvali, naj podprejo mehanizem Covax, katerega namen je pravična razdelitev cepiv.

V italijanskih šolah uvajajo testiranje sline

V Italiji se 26. aprila šolarji vračajo v učilnice, pri tem pa bodo učence na novi koronavirus testirali s testi sline. Državni sekretar na italijanskem ministrstvu za šolstvo Rossano Sasso trdi, da so testi sline prijazni do otrok in jih je mogoče dobro vključiti v šolski vsakdan.

Tudi na Tajskem uporabljajo teste, pri katerih novi koronavirus iščejo v slini. Foto: EPA
Tudi na Tajskem uporabljajo teste, pri katerih novi koronavirus iščejo v slini. Foto: EPA

Prav tako je nasprotovanje tem testom manjše kot testom z odvzemom brisa iz nosu. Teste sline poskusno uporabljajo že v tržaški bolnišnici Maggiore. Njihova zanesljivost je 98-odstotna, rezultati pa so znani v treh minutah.

V Italiji so od začetka epidemije covida-19 februarja lani okužbo z virusom SARS-CoV-2 potrdili pri 3,8 milijona ljudeh. Trenutno na dan opravijo približno 350.000 testov na okužbo z novim koronavirusom. Dva odmerka cepiva proti covidu-19 je po vladnih podatkih prejelo okoli 4,5 milijona od skupno 60 milijonov prebivalcev, 6,5 milijona ljudi pa je prejelo en odmerek.

Več sto italijanskih gostincev je medtem pri Firencah zaprlo avtocesto v obe smeri in zahtevalo odprtje vseh lokalov. Italijanska vlada je namreč ob sproščanju protikoronskih ukrepov 26. aprila predvidela, da se lahko na območjih z zmerno stopnjo okužb odprejo terase in vrtovi lokalov, zaradi česar so se lokali brez zunanjih površin znašli v slabšem položaju.

V Združenem kraljestvu štirje umrli, najmanj od septembra

V Združenem kraljestvu so v zadnjem dnevu potrdili le štiri smrti bolnikov s covidom-19. Gre za najnižje število od lanskega septembra. Ponedeljkovo število smrtnih žrtev v vladni uradni statistiki je pogosto nižje od dejanskega, saj čez konec tedna nastajao zamude v poročanju, sicer dodaja Reuters. Zadnji dan so potrdili 2963 okužb. Okoli 33 milijonov oz. polovica Britancev je že prejelo prvi odmerek cepiva proti covidu, več kot deset milijonov pa oba odmerka.

Portugalska odpira bare, trgovine, gledališča, univerze ...

Študenti prava so se vrnili v predavalnice univerze v Lizboni. Foto: EPA
Študenti prava so se vrnili v predavalnice univerze v Lizboni. Foto: EPA

Na Portugalskem, kjer se število okužb z novim koronavirusom še naprej zmanjšuje, so danes prvič po treh mesecih znova odprli nakupovalne centre, kinodvorane, gledališča, srednje šole in univerze. Gostinski obrati lahko pod določenimi pogoji tudi v notranjih prostorih gostijo stranke. Novo sproščanje ukrepov je "znak upanja in zaupanja v prihodnost", je dejal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa.

Gre za tretjo fazo postopnega sproščanja ukrepov. Prva faza se je začela sredi marca, in sicer po dveh mesecih strogega zaprtja države, s katerim jim je na Portugalskem, ki je bila januarja ena najbolj prizadetih držav zaradi koronavirusa na svetu, uspelo zajeziti tretji val pandemije. Sproščanje ukrepov sicer ne velja le za deset občin s slabšo epidemiološko sliko, kot jo ima preostali del države.

Na Portugalskem, ki ima približno 10 milijonov prebivalcev, so doslej uporabili 2,5 milijona odmerkov cepiv proti covidu-19. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih 650.000 ljudi.

Na Hrvaškem majhen odziv starejših na cepljenje

Na Hrvaškem se je na cepljenje odzvalo le 38,6 odstotka državljanov, starejših od 65 let. V zadnjih 24 urah so potrdili 410 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 39 covidnih bolnikov.

Vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 je doslej prejelo nekaj manj kot 330.000 ljudi. Oba odmerka cepiva je dobilo zgolj 6,6 odstotka starejših od 65 let, je danes potrdil Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Na Hrvaškem so od konca decembra lani do nedelje zvečer porabili 693.530 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 553.883 ljudi, med njimi 139.647 z dvema odmerkoma.

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 2728 testih potrdili 410 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 39 bolnikov s covidom-19, je objavil nacionalni štab civilne zaščite.

V hrvaških bolnišnicah se zdravi 2179 covidnih bolnikov, od tega jih je 199 na medicinskih ventilatorjih. Skupno so doslej na Hrvaškem potrdili 308.200 okužb z novim koronavirusom, umrl je 6601 bolnik s covidom-19.

Belgija se po počitnicah vrača s kombiniranim šolskim sistemom. Foto: Reuters
Belgija se po počitnicah vrača s kombiniranim šolskim sistemom. Foto: Reuters

Srbija vabi na cepljenje z novo kampanjo

Medtem ko se večina držav na Zahodnem Balkanu spopada s pomanjkanjem cepiv proti covidu-19, se Srbija spoprijema z vse manjšim interesom državljanov za cepljenje. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes napovedal veliki boj proti koronavirusu v prihodnjih 15 dneh in zagnal novo kampanjo, s katero želi državljane spodbuditi k cepljenju. Po vsej državi nameravajo cepiti okoli pol milijona ljudi, je sporočil prek Instagrama.

S prvim odmerkom so cepili okoli 1,8 milijona ljudi, od tega jih je 1,2 milijona prejelo tudi drugi odmerek. Med cepljenimi je tudi okoli 39.000 tujcev. Najmanj cepljenih imajo trenutno na jugozahodu Srbije v regiji Sandžak, kjer živijo pretežno Muslimani. Tudi med mladimi ni veliko navdušenja nad cepljenjem, je poročal časopis Danas.

V preteklih dneh so v Srbiji sicer zaznali upad števila okužb, v nedeljo so potrdili 2062 novih okužb, umrlo je 37 ljudi. Od marca lani so skupno potrdili več kot 662.000 okužb.

Belgija: Šolarji se po treh tednih delno vračajo v šole

Belgija se deloma vrača v normalno življenje, potem ko je vlada za obdobje velikonočnih praznikov uvedla nekatere stroge omejitve, da bi preprečila hitro širjenje pandemije covida-19, je poročal dopisnik RTV Slovenija Igor Jurič.

Ob trenutno precej umirjenem širjenju virusa se v šole po treh tednih vrača del učencev, konec je tudi prepovedi nenujnih potovanj v tujino. V Belgiji je bilo sicer do zdaj s prvim odmerkom cepiva cepljenih 24 odstotkov populacije, starejše od 18 let, in 7,6 odstotka tudi že z drugim odmerkom.

Po podaljšanih tritedenskih velikonočnih počitnicah se večina učencev vrača v šolske klopi, znova pa bo v veljavi sistem, ki je kombinacija pouka na daljavo in navzočnosti v šoli. Z današnjim dnem vlada ukinja tudi prepoved vseh nenujnih potovanj iz države, ki je sicer dvignila veliko prahu.

Belgijski premier Alexander de Croo je na novinarski konferenci, na kateri je predstavljal sproščanje ukrepov, poudaril, da so nenujna potovanja v tujino še vedno močno odsvetovana, vse, ki se bodo v Belgijo vračali iz rdeče obarvanih držav (kar je večina evropskih držav), pa bosta čakala obvezna karantena in testiranje. Belgijska vlada se je kljub sorazmerno ugodnemu razvoju pandemije odločila, da bo ukrepe sproščala počasi in postopoma.

Premier de Croo je tako napovedal, da bodo prihodnji ponedeljek vrata lahko odprle trgovine z nenujnimi potrebščinami, prav tako bodo delo lahko znova začeli v poklicih s stikom s strankami, kot so npr. frizerski in kozmetični saloni. Prav tako bo zunaj dovoljeno srečevanje 10, in ne le štirih ljudi, je še poročal Jurič.

Lokale in terase bodo odprli šele po 8. maju

Čeprav gostinci in hotelirji že dolgo protestirajo in zahtevajo odprtje svoje dejavnosti, pa je odprtje lokalov, in to le teras, predvideno šele po 8. maju. V omejenem obsegu naj bi znova oživele tudi cerkve in dejavnosti na prostem. Takrat naj bi po poročanju dopisnika predvidoma ukinili tudi nočno policijsko uro, ki velja že vse od sredine oktobra.

Belgija rahlja omejitve

Poljska bo cepila vse odrasle do konca avgusta

Poljska namerava do 10. maja prijavo na cepljenje proti novemu koronavirusu omogočiti vsem odraslim državljanom, je napovedal poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki. Vse odrasle državljane nameravajo cepiti do konca avgusta. Poljska je do nedelje z enim odmerkom cepiva cepila skoraj devet milijonov prebivalcev, z dvema odmerkoma pa 2,3 milijona. V državi sicer živi 38 milijonov ljudi.

Švica odpira vrsto storitev

Švica kot ena redkih držav odpira številne storitve kljub trajajoči pandemiji covida-19. Tako so znova odprti terase restavracij, kinodvorane, gledališča in fitnesi, z omejenim številom obiskovalcev so znova dovoljeni tudi koncerti na prostem in ogledi nogometnih tekem. Učinek kaže tudi cepljenje in zato so pripravljeni na nekaj več tveganja, je dejal švicarski minister za zdravje Alain Berset. V celoti je zaščitenih 8,5 odstotka prebivalcev. Incidenca števila okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je bila 16. aprila 306, en teden prej pa 298. Vse manj je tudi covidnih bolnikov v bolnišnicah, to upada od začetka aprila.