Največ okužb dnevno potrjujejo v Srbiji, kjer je hospitaliziranih 4619 bolnikov. Foto: Reuters
Največ okužb dnevno potrjujejo v Srbiji, kjer je hospitaliziranih 4619 bolnikov. Foto: Reuters

"Seveda je v Amerikah še vedno ogromno žarišče, Severni, Srednji in Južni Ameriki, začetek pospeševanja širjenja bolezni se dogaja tudi v Afriki," je Michael Ryan povedal za irski radio Newstalk.

"In tudi v Evropi, čeprav je ponekod v zahodni Evropi bolezen pod nadzorom, imamo nekatere skrb vzbujajoče trende v južni Evropi in na Balkanu. Torej še nismo čisto zunaj nevarnosti na evropski celini," je opozoril koordinator WHO-ja za nujno pomoč.

  • Na Hrvaškem 108 novih okužb, 19 v Istri

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu s 1279 testi potrdili 108 novih okužb z novim koronavirusom. Dva bolnika sta umrla, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Hospitaliziranih je 143 ljudi, med njimi devet na respiratorju, poroča Index. Oba človeka, ki sta umrla v zadnjem dnevu, sta imela pridružene bolezni. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 125.

Capak napoveduje nove ukrepe za večje dogodke
Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je pojasnil, da so v sodelovanju z ministrstvom za kulturo in glasbeno industrijo pripravili nova pravila glede organizacije koncertov in družabnih dogodkov.

11 od 19 novih primerov v hrvaški Istri je bilo zaradi stika z okuženimi že v samoizolaciji, poroča civilna zaščita Istrske županije. Foto: EPA
11 od 19 novih primerov v hrvaški Istri je bilo zaradi stika z okuženimi že v samoizolaciji, poroča civilna zaščita Istrske županije. Foto: EPA

Ukrepe bodo podrobneje predstavili v prihodnosti. Capak je omenil spletni nakup vstopnic kot enega izmed načinov nadzora koncertov. Dovoljeno število gostov ob tem ostaja 500 v zaprtih prostorih in 1000 na prostem.

Na porokah je lahko prisotnih od 300 do 500 gostov. Glede nočnih klubov je Capak pojasnil, da so v Istrski županiji njihov delovni čas skrajšali do 2. ure zjutraj. Ob tem razmišljajo, da bi ukrep uvedli na nacionalni ravni.

Nočne klube bi lahko spremenili v gostinske objekte, kjer bi nudili hrano in pijači ter organizirali koncerte v skladu s strogimi ukrepi, je še dejal Capak po poročanju hrt.hr.

Največ novih okužb v Vukovarsko-sremski županiji
Največ novih okužb so odkrili v Vukovarsko-sremski županiji. 40 novih primerov je po besedah Capka povezanih s porokami in drugimi večjimi dogodki.

15 novih okužb so odkrili v mestu Zagreb, 16 v Splitsko-dalmatinski županiji, šest v Osješko-baranjski ter dve v Šibeniško-kninski županiji, še navaja hrt.hr.

V Istri 19 novih okužb
V Istrski županiji na Hrvaškem so v preteklih 24 urah opravili 277 testov na novi koronavirus, 19 je bilo pozitivnih, je v sredo sporočil istrski štab civilne zaščite. Pojasnili so, da je 11 okuženih že bilo v samoizolaciji, tri osebe pa so bile v stiku z okuženimi. Tri okužbe naj bi bile uvožene iz tujine, za dve pa še ne vedo vira okužbe. Poudarili so, da je epidemiološko stanje v Istri pod nadzorom. V samoizolaciji v Istrski županiji je 294 ljudi, v preteklih 24 urah pa je okrevala ena oseba, so še dejali.

Prebivalce so vnovič pozvali, naj spoštujejo osnovne epidemiološke ukrepe, kot so medsebojna razdalja in pogosto umivanje rok ter uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih, je poročal Glas Istre na svoji spletni strani.

Prizor z ulic Beograda. Foto: Reuters
Prizor z ulic Beograda. Foto: Reuters
  • V Srbiji izvedli rekordnih 11.500 testiranj

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili še 426 novih okužb, umrlo je osem ljudi. Izvedli so rekordnih 11.521 testiranj. V bolnišnicah je 4619 bolnikov, od tega 205 na ventilatorju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

  • BiH: Rekordno število novih okužb

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 324 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije covida-19 marca letos v tej državi, poroča hrvaška agencija Hina.

V Federaciji BiH so potrdili 190 novih okužb, v Republiki Srbski pa 134. V Federaciji BiH so izvedli 1209 testov na okužbo, v Republiki Srbski 653. Največ novih okužb so v zadnjih 24 urah potrdili v Sarajevu, 67. Zaradi covida-19 sta tam umrla dva bolnika. Aktivnih naj bi bilo v BiH-u trenutno več kot 4500 okužb. Od začetka epidemije so v BiH-u izvedli več kot 120.000 testov, okužbo pa potrdili pri več kot 9000 ljudeh.

  • Severna Makedonija: 137 novih okužb

Severna Makedonija je danes zaznala 137 novih primerov okužb. Največ novih okužb, 64, so potrdili v Skopju. V zadnjem dnevu je umrlo deset ljudi, vsi so bili starejši od 60 let. Od začetka epidemije so v državi potrdili 9547 okužb, od tega je umrlo 442 ljudi. Aktivno okuženih je v Severni Makedoniji 4034 ljudi, od tega 1909 v Skopju, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

  • Rekord novih okužb tudi v Romuniji

V Romuniji, kjer živi okoli 19 milijonov ljudi, so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 1030 novih okužb. Skupno so potrdili 40.613 primerov novega koronavirusa, od tega je umrl 2101 človek. Romunska vlada je tako podaljšala stanje pripravljenost do sredine avgusta, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

  • Češka: Več kot 5000 aktivnih okužb

Na Češkem je trenutno 5046 aktivnih okužb z novim koronavirusom. To je prvič, da imajo več kot 5000 okuženih, potem ko so pred skoraj mesecem dni na Češkem potrdili rekordno število novih okužb na dnevni ravni, je danes sporočilo češko ministrstvo za zdravje.

Na Češkem so do torka zvečer potrdili 212 novih okužb, skupno 14.324. V državi z 10,7 milijona prebivalci je zaradi covida-19 do zdaj umrlo 360 bolnikov. V bolnišnicah se sicer zdravi 148 bolnikov s covidom-19, kar je nekoliko več kot ob preteklem koncu tedna, a še vedno samo tretjina v primerjavi z aprilom, ko se je v čeških bolnišnicah zdravilo 446 bolnikov.

  • Avstrija: Od petka znova obvezne maske v trgovinah

Kancler Sebastian Kurz (Ljudska stranka) je na novinarski konferenci s podpredsednikom vlade Wernerjem Koglerjem (Zeleni) napovedal, da bo s petkom znova uvedeno obvezno nošenje mask v trgovinah z živili, supermarketi, bankah in poštah.

"V zadnjih tednih smo opazili porast novih okužb," je poudaril Kurz in ponovil vodilo avstrijske vlade: "Toliko svobode, kot je mogoče, toliko omejitev, kot je potrebno."

Sočasno se je ravno v sredo v Celovcu začel proces proti ženski, ki je med prejšnjo zapovedano nošnjo maske vstopila na pošto brez nje in si je ni želela nadeti.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah znova zaznali trimestno število novih okužb z novim koronavirusom. Kot je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo, sta se s SARS-CoV-2 okužili 102 osebi. V državi je trenutno 1369 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

Neustavni nekateri ukrepi avstrijske vlade
Avstrijsko ustavno sodišče je nato danes presodilo, da nekateri ukrepi, ki jih je vlada sprejela za preprečitev širjenja novega koronavirusa, niso v skladu z avstrijsko ustavo. Avstrijske opozicijske stranke so vlado že pozvale, naj vrne denar tistim, ki so bili kaznovani zaradi nespoštovanja teh ukrepov.

Ustavno sodišče je odločalo o pritožbi državljana na ukrep ministrstva za zdravje, v skladu s katerim so bili lahko ljudje na javnih krajih le sami ali v spremstvu članov gospodinjstva. Sodišče je za neustavno razglasilo tudi odločitev vlade, da ob rahljanju ukrepov najprej odpre tehnične trgovine in vrtnarije, medtem ko so morale biti druge velike trgovine zaprte.

Oba ukrepa, torej prepoved zbiranja na javnih krajih in omejeno odprtje trgovin, sta bila odpravljena že konec aprila, ko se je število okuženih z novim koronavirusom v Avstriji znižalo.

  • Madžarska: 19 novih okužb v zadnjem dnevu

Na Madžarskem je trenutno 487 okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 19 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 76 bolnikov, od tega štirje na ventilatorjih. Skupno so na Madžarskem potrdili 4366 okužb z novim koronavirusom. Do zdaj so opravili 312.998 testov na okužbo.

Pri vzhodnih sosedih so odpovedali množična praznovanja ob madžarskem prazniku 20. avgusta. Do 15. avgusta so sicer v državi prepovedana zbiranja več kot 500 ljudi.