Sestavljanje nove nizozemske vlade je trajalo skoraj pol leta. Geert Wilders položaja predsednika vlade ne bo zasedel. Foto: Reuters
Sestavljanje nove nizozemske vlade je trajalo skoraj pol leta. Geert Wilders položaja predsednika vlade ne bo zasedel. Foto: Reuters

Wilders bo koalicijo sestavil še s tremi drugimi desnimi strankami. Točna vsebina dogovora javnosti še ni na voljo, saj ga morajo dokončno potrditi vse koalicijske stranke. Rok za oblikovanje vlade se sicer izteče ob polnoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wildersu je tako očitno v zadnjem trenutku uspelo, potem ko se je po zmagi na volitvah novembra lani skoraj šest mesecev pogajal s potencialnimi koalicijskimi partnerji. Ob tem se je bil marca med pogajanji prisiljen odpovedati premierskemu položaju, ker za to ni imel zadostne podpore.

"Ne pozabite, nekega dne bom postal predsednik vlade. S podporo še več Nizozemcev, ker bodo glasovi milijonov ljudi uslišani. Če ne jutri, pa pojutrišnjem," je takrat dejal Wilders, ki ga nekateri zaradi podobnosti z nekdanjim predsednikom ZDA imenujejo "nizozemski Trump".

Za zdaj tako še ni jasno, kdo bo postal naslednji nizozemski premier. Zdi se, da je glavni kandidat za ta položaj nekdanji minister za izobraževanje in notranje zadeve Ronald Plasterk, ki je imel tudi ključno vlogo v koalicijskih pogajanjih, navaja AFP.

Wildersova skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) je na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem 22. novembra lani osvojila 37 od 150 sedežev v parlamentu, kar je bila nepričakovana okrepitev podpore za skrajno desnico v tej državi.

Wildersu je na koncu v skladu s prvotnimi načrti v koalicijo uspelo pritegniti konservativno stranko Nova družbena pogodba (NSC), desnosredinsko Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja ter populistično Gibanje kmetov in državljanov (BBB).

Na Nizozemskem pred podpisom dogovora o oblikovanju vlade