Banksyjeva ladja je z dveh gumijastih čolnov rešila skupno 219 prebežnikov. Foto: Reuters
Banksyjeva ladja je z dveh gumijastih čolnov rešila skupno 219 prebežnikov. Foto: Reuters

49 najbolj ranljivih prebežnikov, 32 žensk, 13 otrok in štiri moške, je evakuirala italijanska obalna straža. Obalna straža je prevzela tudi truplo umrlega begunca.

Preostale so premestili na humanitarno ladjo SeaWatch4. Na krovu te ladje je zdaj 350 prebežnikov, ladja pa še naprej nima dovoljenja za vplutje v katero izmed evropskih pristanišč.

Desetčlanska posadka Louise Michel, 31 metrov dolge ladje, je v četrtek rešila 89 prebežnikov z gumijastega čolna, nato pa je opazila še gumenjak s 130 prebežniki, med njimi so bili tudi otroci. Louise Michel ima kapaciteto za največ 120 potnikov, na njenem krovu pa je bilo skupno 219 ljudi.

Z ladje Louise Michel so nato več ur neuspešno pošiljali klice na pomoč. Na Twitterju so zapisali: "Ponavljamo, #LouiseMichel ne more varno potovati, nihče nam ne pride na pomoč. Rešeni so doživeli izjemno travmo, čas je, da se prepeljejo na varno. Potrebujemo takojšnjo pomoč."

Ladja, poimenovana po francoski anarhistki Louise Michel iz 19. stoletja, je obtičala približno 90 kilometrov jugovzhodno od italijanskega otoka Lampedusa. Foto: AP
Ladja, poimenovana po francoski anarhistki Louise Michel iz 19. stoletja, je obtičala približno 90 kilometrov jugovzhodno od italijanskega otoka Lampedusa. Foto: AP

Na pomoč priskočila italijanska obalna straža

Sorodna novica "Zvezde bodo ugasnile, če povem jim svojo zgodbo"

Na klic na pomoč se je popoldne le odzvala italijanska obalna straža. Eno od njenih plovil je odplulo z Lampeduse in prevzelo 49 ljudi, ki so bili videti najbolj ranljivi – 32 žensk, 13 otrok in štiri moške. V obalni straži so ob tem poudarili, da je humanitarna ladja na območju, ki ga pokriva malteška mornarica, in da so posredovali, ker so jih za to zaprosile malteške oblasti.

V petek se je ekipa ladje odzvala na klic v sili (mayday), ki ga je sprožilo letalo Moonbird. Slednje nadzira plovila s prebežniki v Sredozemskem morju in morebitne nesreče. Tako so opazili plovilo, ki se ni premikalo in se je začelo počasi potapljati. "Louise Michele se je takoj odzvala. Okoli 130 ljudem smo izročili rešilne jopiče, da smo jih zavarovali," so za Guardian sporočili z ladje. Prebežniki so že pred tem poskusili vzpostaviti stik z alarmnim telefonom (Alarm Phone), ki je namenjen klicem v sili ravno za primere nesreč prebežnikov na morju. Letalo Moonbird je nato opozorilo pristojne evropske oblasti, da plovilo potrebuje pomoč.

Ladja pluje pod nemško zastavo

Banksyjevo Deklico z balonom so pri Sotheby's iztržili za kar 1,04 milijona funtov. Foto: Reuters
Banksyjevo Deklico z balonom so pri Sotheby's iztržili za kar 1,04 milijona funtov. Foto: Reuters

Delovanje humanitarne ladje sponzorira britanski ulični umetnik Banksy, ki je plovilo pobarval z rožnato barvo in svojim grafitom deklice v rešilnem jopiču, ki drži v rokah reševalni obroč v obliki srca (eden Banksyjevih prepoznavnejših grafitov je črno-bela deklica z v vetru razmršenimi lasmi, ki izteguje roko proti rdečemu balonu v obliki srca).

Ladja pluje pod nemško zastavo, pred tem pa je bila v lasti francoske vojske. Ladja je sicer manjša v primerjavi z drugimi nevladnimi ladjami, vendar občutno hitrejša.

Banksy: EU namerno ignorira klice na pomoč Neevropejcev

Banksy, umetnik, čigar identiteta ostaja skrivnost in je zaslovel z družbenokritično ulično umetnostjo, je v videoposnetku na Instagramu sporočil, da je kupil nekdanjo ladjo francoske mornarice in jo spremenil v reševalno plovilo, saj da oblasti EU-ja namerno ignorirajo klice na pomoč Neevropejcev.

"Tako kot mnogi, ki jim uspe v svetu umetnosti, sem si tudi sam kupil jahto, da bi plul po Sredozemlju. Je francoska vojaška ladja, ki smo jo spremenili v reševalno plovilo, saj oblasti EU-ja namerno ignorirajo klice v stiski Neevropejcev. Ladja Louise Michel. Življenja vseh temnopoltih štejejo," nagovarja besedilo v videoposnetku.

Letos je na Sredozemskem morju umrlo več kot 500 prebežnikov, število pa bi bilo lahko občutno višje. V sredo je ob libijski obali umrlo 45 ljudi, med njimi otroci, ko je razgnalo motor plovila. Sredozemsko morje je po podatkih Združenih narodov letos prečkalo več kot 19.500 ljudi.

Ladja Louise Michel s prebežniki obtičala na morju