Italijanski reševalci pomagajo izkrcavati skupino prebežnikov z ladje, ki je prišla s severa Afrike na italijanski otok Lampedusa na začetku avgusta.  Foto: EPA
Italijanski reševalci pomagajo izkrcavati skupino prebežnikov z ladje, ki je prišla s severa Afrike na italijanski otok Lampedusa na začetku avgusta. Foto: EPA
Sorodna novica BiH: Na severozahodu države zaradi 7000 prebežnikov zaostrene razmere

Prva nesreča se je zgodila pred obalo Libije, ko je čolnu eksplodiral motor, so v sredo sporočili Združeni narodi (ZN). 37 ponesrečencev, večino iz Senegala, pa iz Malija, Čada in Gane, je rešil ribič, 45 prebežnikov, med njimi je bilo pet otrok, je umrlo.

Španske oblasti pa so potrdile, da so odkrile potopljen čoln z desetimi ljudmi pred Gran Canario na Kanarskih otokih, ki so bili na poti v Evropo.

Po podatkih ZN-a sta pri prečkanju Sredozemskega morja samo letos umrla 302 človeka, čeprav so številke verjetno še višje.

Libija, ki je tudi sama v primežu državljanske vojne, je glavna pot za prebežnike v Evropo, v njej pa je nastanjenih 654.000 prebežnikov, ki živijo v izjemno slabih razmerah. ZN ob tem opozarja, da Libija za prebežnike ni varna država.