Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jahto ruskega oligarha Ališera Usmanova so hrvaške oblasti zaplenile julija, pred dnevi pa ugotovile, da je jahta že oktobra zapustila suhi vez v Betini na otoku Murterju in odplula v Turčijo.

Kako se je lahko zgodilo, da je zaplenjena 35-metrska jahta Putinovega prijatelja Usmanova odplula iz Betine proti Dubrovniku in od tam do Turčije, so v preteklih dneh preiskovale hrvaške oblasti. Prva napaka se je zgodila pri samem pečatenju jahte.

Če Hrvaška država želi zapleniti ladjo, potem mora v njene dokumente to jasno napisati in objaviti na oglasnih ploščah luških kapetanij, pa tudi na vidnem mestu na jahti sami, pravi upokojeni kapetan Antun Karužić.

Druga napaka se je zgodila pri obveščanju vseh luških kapetanij o zaplembi jahte. Ne luška kapetanija v Dubrovniku niti pomorska policija nista bili obveščeni o dejstvu, da je jahta pod blokado, zato so jo pustili, da neovirano odpluje proti Turčiji, je pojasnjeval minister za morje in promet Oleg Buković, ki je zaradi tega dogodka odstavil načelnika sektorja za varno plovbo, pa tudi luškega kapetana v Šibeniku in Betini.

Ker se je v marini Betina na mestu jahte Irina VU pojavila skoraj enaka jahta, v hrvaškem ministrstvu ne izključujejo možnosti, da je šlo za organizirano akcijo.

Medtem so iz Rusije zanikali, da je lastnik jahte Usmanov, temveč podjetje s sedežem na Kajmanskih otokih. Na Hrvaškem so v sklopu sankcij zaradi ruske agresije na Ukrajino zapečatili pet jaht ruskih oligarhov, preostale štiri, ki so še na jadranski obali, bodo zdaj poostreno nadzorovali.