Grška obmejna policija je prebežnike prepeljala na kopno. Foto: Reuters
Grška obmejna policija je prebežnike prepeljala na kopno. Foto: Reuters

Grški minister za migracije Notis Mitaraki je v ponedeljek povedal, da so vsi prebežniki "v zelo dobrem stanju" in da so jih prepeljali na kopno v Grčiji. Kljub temu naj bi po navedbah prebežnikov in agencij za človekove pravice na tem otočku brez imena umrl otrok.

Agencije in mediji so poročali, da je sirska deklica potovala s starši in sestro ter da je umrla po piku škorpijona.

Minister Mitaraki, ki je danes obiskal regijo Evros, kjer leži reka Marica (grško Evros), je povedal, da bodo skušali najti truplo petletnice, ki je umrla na otočku. Pretekli teden je trdil, da leži otoček na turškem ozemlju in da so bili zaradi prebežnikov v stikih s turškimi kolegi. "Žal se zdi, da je petletna deklica umrla na turškem ozemlju," pa je dejal danes med obiskom regije.

Da so prebežniki, ki so po lastnih navedbah Sirci, ujeti na otočku, je bilo znano od preteklega tedna. Ker pa ni bilo jasno, ali so na grški ali turški strani otoka, ni bilo jasno, katera država bi jim morala pomagati.

Grške oblasti so sprva trdile, da so na turškem ozemlju, ker jih pretekli teden policija na območjih, kjer naj bi bili, ni našla. Na koncu so jih v ponedeljek našli približno štiri kilometre južno od koordinat zunaj grškega ozemlja, kjer naj bi bili pred nekaj dnevi.

Strah pred fizičnimi zlorabami

Vodja grške nevladne organizacije Grški svet za begunce Vasilis Papadopulos je povedal, da so sredi julija prvič izvedeli za skupino okoli 50 prebežnikov, ki so jih iz Grčije prisilili v vrnitev v Turčijo.

Prebežniki so jim povedali, da so jih turške oblasti nato vračale na različne otoke, dokler niso končali na omenjenem grškem otočku sredi Marice. Na otočku naj bi ostali, ker so se bali fizičnih zlorab, če bi znova vstopili v Grčijo.

Po poročanju katarske televizije Al Džazira so prebežniki sirski prosilci za azil, ki so jih turške oblasti prisilile na otoček 7. avgusta po vrsti prisilnih vračanj iz obeh držav.

Ena od prebežnic, 27-letna Baida, je po poročanju grških medijev prek družbenih omrežij skušala dobiti pomoč humanitarnih organizacij in novinarjev, odkar je umrla omenjena deklica. Njenega trupla sicer niso našli.

Grška javna televizija ERT je poročala, da bodo v Grčiji takoj začeli preiskavo o tem, kdaj in kako je skupina prebežnikov prečkala grško mejo.

Skupine za človekove pravice že leta obtožujejo Grčijo, da na mejah v Turčijo nezakonito vrača prebežnike, ki skušajo priti v Evropo. Obtožujejo jo, da je v Turčijo prisilno vrnila več tisoč prebežnikov, še preden so lahko zaprosili za azil. Atene te obtožbe zanikajo.