Pred londonskim sodiščem so se zbrali Assangeevi podporniki. Foto: EPA
Pred londonskim sodiščem so se zbrali Assangeevi podporniki. Foto: EPA

Obravnava bi se morala nadaljevati že aprila, a so jo zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 preložili. Assange se je v javnosti pojavil prvič po februarju, ko se je obravnava zahteve ZDA za izročitev 49-letnega Avstralca začela. Obravnava naj bi trajala od tri do štiri tedne.

Grozi mu do 175 let zapora

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen vohunjenja in zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Konec junija je ameriško pravosodno ministrstvo okrepilo obtožbe proti njemu. Predložili so nove dokaze, kako naj bi rekrutiral hekerje in načrtoval računalniške vdore. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi do 175 let zapora.

Po mnenju ameriških oblasti je zločinec, ki je z objavo dokumentov ogrozil življenja številnih obveščevalcev, privrženci ga vidijo kot simbol svobode govora, ki je pokazal, kako ZDA zlorabljajo moč in oblast. Pred sodiščem so se zbrali Assangeevi podporniki s plakati, na katerih je pisalo "ne izročite Assangea" in "novinarstvo ni zločin".

Peticijo podpisalo 80.000 ljudi

Njegova partnerica Stella Moris je ob tem uradu britanskega premierja Borisa Johnsona predala peticijo proti njegovi izročitvi. Podpisalo jo je 80.000 ljudi. "Za Juliana bi bila izročitev smrtna kazen," je dejala Morisova. Dodala je, da se boji, da bi si lahko partner vzel življenje, tako pa bi njuna otroka odrasla brez očeta.

Ustanovitelj spletne platforme Wikileaks, ki je leta 2010 objavila vrsto tajnih vojaških in diplomatskih dokumentov ZDA, se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je ostal do aprila lani, ko ga je ekvadorska vlada izgnala. Angleška policija ga je zaprla, ker je leta 2012 prekršil določila izpusta po plačilu varščine. Takrat se je še otepal obtožb o posilstvu na Švedskem, ki pa je novembra lani opustila pregon.

V Londonu se je nadaljevala obravnava o izročitvi Assangea