Na čelu shoda so bili (z leve proti desni) grški politik Varufakis, modna oblikovalka Vivienne Vestwood, urednik WikiLeaksa Hrafnsson, Assangeev oče John Shipton in basist Pink Floydov Roger Waters. Foto: Reuters
Na čelu shoda so bili (z leve proti desni) grški politik Varufakis, modna oblikovalka Vivienne Vestwood, urednik WikiLeaksa Hrafnsson, Assangeev oče John Shipton in basist Pink Floydov Roger Waters. Foto: Reuters

Na sodišču v Londonu se bo v ponedeljek začela glavna obravnava ameriške zahteve za izročitev 48-letnega Avstralca, ki mu v ZDA zaradi objave več milijonov tajnih dokumentov grozi do 175 let zapora.

Assangeevi podporniki so se s transparenti "novinarstvo ni zločin" in "resnica vas bo osvobodila" zbrali pred avstralskim veleposlaništvom in se sprehodili do britanskega parlamenta, kjer je množico nagovoril njegov oče John Shipton. Več let bivanja za štirimi zidovi je po njegovih besedah načelo sinovo zdravje, njegova izročitev ZDA pa bi bila enaka smrtni obsodbi.

Oče John Shipton je poudaril, da je osem let za štirimi stenami močno načelo sinovo zdravje. Foto: Reuters
Oče John Shipton je poudaril, da je osem let za štirimi stenami močno načelo sinovo zdravje. Foto: Reuters

Modna kreatorka Vivian Westwood je Assangea označila za angela demokracije in zahtevala njegovo izpustitev. Nastopila sta tudi pevka Chrissie Hynde, ki je ta teden na ameriškega predsednika Donalda Trumpa naslovila pismo za oprostitev Assangea, in eden ustanoviteljev glasbene skupine Pink Floyd Roger Waters. Pohoda v podporo Assangeu so se udeležili tudi nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis, producent Brian Eno, raperka M.I.A. in odgovorni urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson.

Aktivisti za ponedeljek načrtujejo proteste po vsem svetu, ko bo potekala glavna obravnava v Londonu. Protest je napovedan tudi v Ljubljani.

Svet Evrope: Izročitev bi imela negativne posledice na svobodo medijev

V četrtek je proti izročitvi Assangea pozvala tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, saj bi njegova izročitev imela negativne posledice za svobodo medijev. Tim Dawson iz britanskega nacionalnega združenja novinarjev je izrazil zaskrbljenost, ker Assangeev primer ni vzbudil več zaskrbljenosti v britanskih medijih.

Assange se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je ostal do aprila lani, ko ga je ekvadorska vlada izgnala. Od takrat je v visoko varovanem zaporu v Londonu, zdravniki pa opozarjajo, da mu ne zagotavlja ustrezne zdravstvene oskrbe. Angleška policija ga je zaprla, ker je leta 2012 prekršil določila izpusta po plačilu varščine. Takrat se je še otepal obtožb o posilstvu na Švedskem, ki pa je novembra lani opustila pregon.

18 točk obtožnice Assangea bremeni zarote in vohunjenja

"Uničevanje Assangea je začetek države nadzora." Foto: Reuters

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunjenja. WikiLeaks je namreč leta 2010 objavil zaupne depeše State Departmenta in zaupne dokumente Pentagona, med drugim posnetke pobijanja neoboroženih civilistov v Bagdadu, naslednje leto pa zaupne dokumente o Guantanamu.

Assangeevi podporniki so poudarili, da je s tem izpostavil zlorabo moči, njegovi kritiki pa ga označujejo za sovražnika države, ker je spodkopal državno varnost. Assange pravi, da gre pri zahtevku za njegovo izročitev za politično motivacijo tistih, ki so jih WikiLeaksova razkritja osramotila, navaja New York Times.

Azil v Franciji?

Njegov odvetnik Eric Dupond Moretti je v petek za radio Europe 1 razkril, da njegova ekipa začenja pogovore s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, da bi Assange lahko dobil azil v Franciji. Njegov najmlajši sin in njegova mati imata francosko državljanstvo. Francija je Assangeevo prošnjo za azil sicer leta 2015 zavrnila.

Končno zaslišanje o izročitvi poteka v dveh delih. Prvi del se začenja v ponedeljek, drugi del pa se bo začel maja, v vmesnem času pa bosta obe strani imeli čas za zbiranje dokazov.