V intervjuju so Merklovo prosili, da se ozre nazaj v leto 2015, ko je ob prihodu bližnjevzhodnih beguncev, kakršnemu Nemčija do takrat še ni bila priča, sodržavljane večkrat nagovorila oziroma jih prepričevala z besedo "zmoremo". Priznala je, da ni bilo vse tako, kot bi moralo biti, a so zmogli. "Da, zmogli smo. Ampak z 'mi' imam resnično v mislih veliko število ljudi v Nemčiji, ki so pri tem pomagali: številni župani, številni prostovoljci" in številni, ki še vedno podpirajo svoje nove prijatelje, sosede in sodelavce, je odgovorila kanclerka, ki je Nemčijo vodila zadnjih 16 let.

Foto: EPA
Foto: EPA

Obenem je priznala, da "vse ni potekalo tako, kot bi moralo", in ob tem spomnila na žalostno silvestrsko noč 2015/2016 v Kölnu, ko so večinoma prišleki iz Alžirije in Maroka okradli in spolno nadlegovali več sto žensk, nekatere so bile celo posiljene. A kljub vsemu je po njenem mnenju izjemen uspeh danes videti, koliko beguncev je Nemčija sprejela ter koliko jih zdaj tam stalno živi in dela.

Begunsko krizo in pozneje pandemijo covida-19 je sicer izpostavila kot dva izziva, ki ju je sama osebno občutila kot najzahtevnejša v času svojega vodenja vlade. "Dva dogodka, ki sta bila zame osebno najzahtevnejša, sta bila prihod velikega števila prebežnikov leta 2015, česar ne maram imenovati kot krizo, kajti ljudje so ljudje. Trej, najprej je bil pritisk ljudi, ki so bežali iz Sirije in njenih sosed. Zdaj pa je tukaj pandemija. Mogoče sta to bili krizi, v katerih smo jasno videli, kako so bili ljudje neposredno prizadeti, ko so bila na nitki človeška življenja. Zame sta bila to največja izziva," je dejala.

Po njeni oceni mora EU še vedno najti neki skupen azilni in migracijski sistem ter vzpostaviti neko samodelujoče ravnotežje med državami izvora in ciljnimi državami, če želi beguncem bolje pomagati in se spopasti z dejanskimi vzroki za njihov beg.

"Seveda nisem stroj, temveč človek," je dejala na vprašanje, kako komentira izjavo z oktobrskega vrha EU-ja, da je stroj za kompromise. "Vedno pristopim k pogovorom z odprtim pogledom," je dejala o svojem pristopu na mednarodnih konferencah. "Vseeno pa želim povedati, da tudi če ima nekdo popolnoma drugačno percepcijo sveta, mu je treba prisluhniti. Če se ne bomo več poslušali, potem ne bomo mogli več iskati rešitev."

Sorodna novica "Svet se spreminja hitro, nemška politika malce počasneje"

Nove tehnologije in znanstveni dosežki: Nemčija naj vodi z zgledom

Kot navaja spletni dw.de, je odhajajoča kanclerka ponosna, da je v času svojega vladanja ohranjala močne odnose z zavezniki in da je Nemčija začela opuščati premog. V primerjavi z drugimi državami Nemčiji glede okoljskih zavez ne gre zelo slabo. "Smo pa tudi ena vodilnih industrijskih držav," je poudarila in dodala, da je naloga Nemčije, da s pomočjo novih tehnologij in znanstvenih dosežkov Nemčija "vodi z zgledom". Ob tem je poudarila, da ima Nemčija tak politični sistem, ki zahteva večino. "Za vse naše odločitve je potrebna večina. To je vprašanje, o katerem z okoljskimi aktivisti razpravljam vedno znova. Oni pravijo: "To morate storiti takoj zdaj," jaz pa pravim, "toda še vedno potrebujem večino. Pričakovanja družbe so visoka, pa tudi strahovi. Temu sem bila vedno predana, a danes ne morem reči, da je izid zadovoljiv," je odgovorila glede ukrepanja proti podnebnim spremembam.

V pogovoru se je dotaknila tudi Afganistana, za katerega si je zelo želela drugačnega izida. "Seveda smo zelo žalostni, da nam enostavno ni uspelo, kar smo želeli vzpostaviti politični red v Afganistanu, kjer lahko gredo deklice v šolo, kjer lahko ženske uresničijo svoje želje in kjer je mir."

Angela Merkel in Olaf Scholz. Foto: EPA
Angela Merkel in Olaf Scholz. Foto: EPA

S Scholzom z ramo ob rabi: Pomembna je kontinuiteta

Čeprav z naslednikom Olafom Scholzom prihajata iz različnih strank, mu zaupa. Glede udeležbe Scholza na vrhu G20 je dejala, da ni šlo za velikodušno povabilo z njene strani, temveč bi se kot finančni minister v vsakem primeru udeležil vrha. Ga pa je povabila na številne razprave za zaprtimi vrati s ciljem nadaljevati kontinuiteto. "Mislim, da je pomemben znak za Scholza, da se udeležuje bilateralnih razprav. Na ta način sem lahko rekla, na moji desni sedi človek, s katerim se boste najverjetneje pogovarjali na naslednjem srečanju, ki se ga bo udeležil kot vodja nemške vlade. To se mi je zdelo pomembno."

Na koncu so jo vprašali še, kako gleda na možnost, da bo naslednjih 16 let nekdo drug kancler. "Saj se boste navadili," je odgovorila v smehu.