Humanitarni akciji zbiranja lesa članov Slovenskega lesnega združenja z območij Koroške, Savinjske, Notranjske, Gorenjske in Dolenjske so se pridružili tudi drugi lesarji in podjetje Slovenski državni gozdovi. Slovenski les bodo uporabili pri popotresni obnovi ostrešij.

Devet vlačilcev, naloženih s slovenskim lesom iz vseh koncev Slovenije. 300 kubičnih metrov žaganega lesa za obnovo v popotresni Petrinji. Pomoč v lesu, s katerim bo obnovljenih najmanj 20 hiš na Hrvaškem, je zbrala slovenska lesna industrija.

Konvoj vlačilcev je odpeljal iz Straže pri Novem mestu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Konvoj vlačilcev je odpeljal iz Straže pri Novem mestu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

"Čeprav je veliko pomanjkanje hlodovine v tem obdobju, so zelo kolegialno pristopili do kolegov na Hrvaškem. To je rezan les in izdelki so iz smreke. Prioritetno je to za popravilo ostrešja," je dejal Edo Oblak iz slovenskega lesnega združenja slovenskega lesa.

"Že v tako težkih razvojnih časih, v katerih so tako naša družba SIDG kot posamezna lesarska podjetja v celotni gozdnolesni verigi, so zmogli za svoje sosede v težkih časih nabrati toliko pomoči," pravi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

"Sem izjemno hvaležen in ponosen, da je slovenska lesnopredelovalna industrija sposobna tega koraka, da so se v nesreči sosedov znali povezati," je zadovoljen minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Zbrani gradbeni les so simbolično predali hrvaškemu veleposlaniku. "Zelo pomembno je, da so Slovenci, slovenska podjetja in država Hrvaški priskočili na pomoč," je dejal Boris Grigić, hrvaški veleposlanik.

Še ena simbolika: lesni konvoj je krenil na Hrvaško s parkirišča nekdanjega podjetja Novoles v Straži pri Novem mestu.

Petrinji v pomoč tovornjaki polni lesa