Britanska Nacionalna zdravstvena služba meni, da je prihod 3000 navijačev Atletica povzročil širjenje okužbe v Liverpoolu in okolici. Foto: EPA
Britanska Nacionalna zdravstvena služba meni, da je prihod 3000 navijačev Atletica povzročil širjenje okužbe v Liverpoolu in okolici. Foto: EPA

Podatki, ki so jih zbrali v raziskavi z več milijoni prostovoljcev, so pokazali, da sta bila med žarišči širjenja novega koronavirusa v Združenem kraljestvu Liverpool in Cheltenham. Pred manj kot tremi meseci, ko so se številne evropske države že odločile za prekinitev športnih tekmovanj ali pa so bila ta organizirana brez navzočnosti gledalcev, so kljub grožnji novega koronavirusa športne prireditve v Združenem kraljestvu normalno potekale, poroča BBC.

Britanska vlada je tedaj zavračala pozive, naj prekine tekmovanja, profesor Spector z londonskega King's Collegea pa je napovedal, da bodo številne smrtne žrtve posledice te odločitve. Spector je zdaj zatrdil, da se je po obeh dogodkih število primerov okužb na lokalni ravni znatno povečalo. Britanska vlada je sicer dejala, da lahko številni dejavniki vplivajo na primere okužb na določenem območju.

V Liverpoolu 52.000 ljudi, v Cheltenhamu 250.000

11. marca, na dan, ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo, je bila v Anfieldu odigrana povratna tekma osmine finala Lige prvakov med Liverpoolom in madridskim Atleticom. Na stadionu je bilo 52.000 gledalcev, 3000 jih je prišlo iz Španije, ki je tedaj imela šestkrat več potrjenih okužb kot Združeno kraljestvo, obenem pa je takrat že zaprla mnoga podjetja, šole in restavracije. Gostujoči navijači so se družili v barih in restavracijah, Madrid pa je bil epicenter izbruha epidemije v Španiji in je imel takrat skoraj polovico potrjenih primerov v državi. Dan predtem se je v Cheltenhamu začel festival konjskih dirk, na katerem se je zbralo 250.000 ljudi.

BBC piše, da je nemogoče z gotovostjo trditi, da sta dogodka vplivala na znatno povečanje števila okužb z novim koronavirusom, a dodaja, da sta v zadnjem tednu marca Liverpool in Cheltenham spadala med območja z največjim številom primerov covida-19. Raziskava je pokazala, da je na teh dveh območjih od pet do šest odstotkov prebivalstva, starega med 20 in 69 let, imelo simptome koronavirusne bolezni.