Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Letalo, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je bilo sestreljeno 17. julija 2014, v letalu je umrlo vseh 283 potnikov in 15 članov posadke. Ker je bila večina potnikov Nizozemcev, sojenje poteka na Nizozemskem, in sicer v posebno varovanem poslopju v bližini amsterdamskega letališča.

Sodišče je v ponedeljek začelo splošne teme, v torek pa bo začelo tridnevno predstavitev obstoječe dokumentacije, ki se razteza na več kot 60.000 straneh, priloženi pa so tudi številni videoposnetki in zvočni posnetki ter fotografije. Sojenje se je sicer uradno začelo marca lani, vendar so se ukvarjali predvsem s pravnimi postopki, kot je na primer sprejemljivost dokazov glede strmoglavljenja.

Sorodna novica Svojcem žrtev sestreljenega ukrajinskega letala 122.000 evrov odškodnine

"Do danes ni nihče prišel in priznal delne krivde za strmoglavljenje MH17," je povedal sodnik Hendrik Steenhuis, ki je zagotovil, da bodo obsežno dokumentacijo predstavili nevtralno in nepristransko. Poudaril je, da je pomembno preučiti dokaze na javnem sojenju kljub odsotnosti obtoženih: "Na splošno je pomembno za družbo in predvsem svojce, da je zaslišanje javno, da bo po letih preiskovanja več znano o rezultatih preiskave," je dodal.

Tožilstvo je za umor obtožilo Sergeja Dubinskega, Igorja Girkina in Olega Pulatova, vsi trije so Rusi, ter Ukrajinca Leonida Harčenka. Ti naj bi bili odgovorni za sestrelitev letala. Obtoženi naj bi bili na višjih položajih proruskih separatistov. Četverica naj bi bila v Rusiji, le enega zastopa odvetnik.

V odsotnosti štirih obtoženih je sodnik Hendrik Steenhuis zagotovil, da bodo obsežno dokumentacijo predstavili nevtralno in nepristransko.

Preiskava: Letalo zadela raketa vrste buk

Malezijsko potniško letalo, ki je bilo julija 2014 poškodovano na vzhodu Ukrajine, je po ugotovitvah mednarodne ekipe preiskovalcev zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije. Letalo je sicer ob sestrelitvi letelo nad delom Ukrajine, ki je bil pod nadzorom proruskih upornikov. Med žrtvami leta MH17 je bilo 193 Nizozemcev, 27 avstralskih državljanov in 43 Malezijcev.

Ruska vlada vseskozi zanika vpletenost v incident.

Skupno naj bi glavni del sojenja predvidoma trajal do 9. julija. V septembru bodo lahko pred sodiščem spregovorili tudi svojci žrtev.

Sedem let od sestrelitve malezijskega letala