Foto: AP
Foto: AP

Ukrajina je pozvala k pogajanjem glede višine odškodnin in da se storilci pripeljejo pred roko pravice.

Boeing 737 ukrajinske letalske družbe UIA je Iranska revolucionarna garda sestrelila z dvema izstrelkoma kmalu po vzletu iz Teherana. Letalo je bilo namenjeno v Kijev.

Potem ko je Iran sprva odgovornost zanikal, je pozneje priznal, da je potniško letalo "nenamerno" sestrelil. Teheran je dogodek označil za "katastrofalno napako" vojakov revolucionarne garde.

Letalo je bilo sestreljeno kmalu po vzletu z letališča v Teheranu. Foto: AP
Letalo je bilo sestreljeno kmalu po vzletu z letališča v Teheranu. Foto: AP

Med žrtvami je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, 11 Ukrajincev, štirje Afganistanci, štirje Britanci in trije Nemci.

Ukrajina ni zadovoljna

Iranska zračna obramba je bila v tistem času v stanju izredne pripravljenosti, saj je Iran le nekaj ur pred tem izstrelil balistične rakete na dve ameriški oporišči v Iraku.

Šlo je za povračilne ukrepe, potem ko so Američani v zračnem napadu v Bagdadu ubili iranskega generala Kasema Solejmanija.

Iranska vlada je sporočila, da bo odškodnine izplačala "v najkrajšem mogočem času". Teheran je tudi sporočil, da je poslal svoje zadnje poročilo dogodka sedmim državam, ki ga preiskujejo – Ukrajini, ZDA, Franciji, Kanadi, Švedski, Veliki Britaniji in Nemčiji.

Ukrajinski zunanji minister Oleh Nikolenko meni, da bi se morali o višini odškodnin pogajati, kot je to mednarodna praksa v takih primerih.

"Ukrajinska stran pričakuje od Irana osnutek tehničnega poročila o okoliščinah sestrelitve letala," je dejal Nikolenko. "Ta situacija je še posebej nesprejemljiva, saj govorimo o usodi nedolžnih ljudi."