Zaev je odstopil s premierskega položaja na začetku leta. Predčasne volitve je nato prestavila epidemija koronavirusne bolezni 19. Foto: Reuters
Zaev je odstopil s premierskega položaja na začetku leta. Predčasne volitve je nato prestavila epidemija koronavirusne bolezni 19. Foto: Reuters

Socialdemokratska stranka (SDSM) je na volitvah 15. julija postala relativna zmagovalka, osvojili so 46 od 120 poslanskih sedežev.

Zaev, ki je bil premier že od leta 2017 do začetka letošnjega leta, nujno potrebuje koalicijskega partnerja. Parlamentu mora svojo vlado predložiti v glasovanje v 20 dneh.

Opazovalci pričakujejo težavna pogajanja z največjo stranko makedonskih Albancev Demokratično unijo za integracijo (DUI) Alija Ahmetija, ki je bila od leta 2012 v vseh vladah.

Stranka SDSM je na volitvah dobila le dva poslanska mandata več od opozicijske konservativne stranke VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega. Ta sporoča, da bo tudi njegova stranka poskušala oblikovati koalicijsko večino.

Zaev odstopil po propadu pristopnih pogajanj z EU-jem

Sorodna novica Nekdanji makedonski premier Zoran Zaev razglasil zmago

Zaev je leta 2018 z Grčijo dosegel zgodovinski dogovor, ki je rešil skoraj tri desetletja trajajoč spor glede imena države. Na začetku lanskega leta se je država preimenovala v Severno Makedonijo.

Na začetku letošnjega leta je Zaev odstopil s položaja, potem ko Evropska unija ni potrdila začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.