Pogled na pogorišče. V centru je bilo okrog 12.700 ljudi, ki so jih že evakuirali. Oblasti iščejo rešitev za njihovo namestitev, zato jih pozivajo, naj ostanejo v bližini Morie. Foto: EPA
Pogled na pogorišče. V centru je bilo okrog 12.700 ljudi, ki so jih že evakuirali. Oblasti iščejo rešitev za njihovo namestitev, zato jih pozivajo, naj ostanejo v bližini Morie. Foto: EPA

Požari so se razširili tako znotraj centra kot zunaj glavnega poslopja, kjer v nasadu oljk številni prebežniki spijo v šotorih. Gasilci so sporočili, da požar, ki ga je še krepil močan veter, ni zahteval smrtnih žrtev, je pa nekaj lažje poškodovanih, ki zaradi dima trpijo zaradi dihalnih težav. Številni prosilci za azil so se peš odpravili proti bližnjemu mestu Mitilena, a so jih na cesti ustavila policijska vozila. Glede na navedbe tamkajšnjih virov je v Morii zagorelo več kot 3000 šotorov, bivalnikov, upravna stavba in zdravstvena postaja.

Minister: Incidenti so se začeli, ko so prosilci za azil protestirali zaradi karantene

"Številni požari so v noči na danes izbruhnili v centru .... Incidenti v Morii so se začeli, ko so prosilci za azil protestirali zaradi karantene, ki so jo v centru uvedli, potem ko so pri 35 beguncih potrdili okužbo z novim koronavirusom," je dejal grški minister za migracije Notis Mitarakis.

V Morii, kjer je bilo prostora za približno 3.000 migrantov, je bilo nastanjenih skoraj 13.000 ljudi. Foto: Reuters
V Morii, kjer je bilo prostora za približno 3.000 migrantov, je bilo nastanjenih skoraj 13.000 ljudi. Foto: Reuters

Migranti in prosilci za azil bodo nastanjeni na ladjah in v šotorih

Minister je po obisku otoka tudi povedal, da bo okoli 12.000 migrantov in prosilcev za azil iz Morie, ki so tako ostali brez strehe nad glavo, sprva nastanjenih na ladjah in v šotorih. Dve ladji mornarice in ena ladja grške ladjarske družbe naj bi v četrtek sprejele migrante. Poleg tega naj bi zvečer z Lezbosa na celino pripeljali približno 400 otrok brez spremstva.
Prosilce za azil, ki so morali zaradi ognja pobegniti iz taborišča, je sicer policija zbrala zunaj vasi, da bi preprečili morebitne spopade med migranti in prebivalci otoka, je še povedal Mitarakis.

Požar posledica upora prebivalcev centra

Po poročanju grške tiskovne agencije ANA so bili požari sproženi po uporu nekaterih prebivalcev centra, ki bi po okužbi z novim koronavirusom ali bližnjem stiku z okuženim morali v samoizolacijo. Gasilci v svojem sporočilu navajajo, da so jim določene skupine prebežnikov ob prihodu preprečile vstop na območje in da so morali poklicati na pomoč policijo, da bi lahko opravili svoje delo.

Prejšnji teden so v centru ugotovili prvi primer okužbe s koronavirusom, zaradi česar so oblasti zanj odredile 14-dnevno karanteno. Odtlej so po približno 2000 testih okužbo potrdili pri 35 ljudeh. Vse so zaradi potrebe po samoosamitvi prepeljali drugam.

Požar na Lezbosu: iskanje nastanitev za 13.000 migrantov

Glede Morie že dlje časa vladajo napetosti – ob izjemno velikem številu nastanjenih tam vladajo tudi slabe higienske razmere in nevladne organizacije so že večkrat pozvale grške oblasti, naj najranljivejše prebivalce preselijo na celino. Zaradi epidemije novega koronavirusa so se razmere le še poslabšale, je za radiotelevizijo ERT dejal župan Mitilene Stratos Kitelis. V centru vse od sredine marca vladajo strogi ukrepi glede gibanja, ki jih niso nikoli omilili.

Pozivi za pomoč: Norveška pripravljena sprejeti 50 migrantov

Medtem se vrstijo pozivi k pomoči in porazdelitvi migrantov z Lezbosa. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zagotovila pomoč, na poti v Grčijo pa je podpredsednik komisije Margaritis Schinas. Norveška je sporočila, da je pripravljena sprejeti 50 migrantov.

Požar v migrantskem centru: evakuacija skoraj 13.000 ljudi

Nemški zunanji minister Maas: Požar humanitarna katastrofa

Nemški zunanji minister Heiko Maas je označil požar v največjem grškem centru za migrante Moria za humanitarno katastrofo in pozval k pomoči za Grčijo. "K temu sodi tudi porazdelitev migrantov med pripravljenimi državami v EU," je tvitnil minister. Maas je dodal, da namerava z Evropsko komisijo in pripravljenimi državami članicami čim prej razjasniti, kako lahko podprejo Grčijo. Pozivom k porazdelitvi migrantov se je pridružila tudi nevladna organizacija Amnesty International. Strokovnjakinja za azilno politiko pri AI Franziska Vilmar je opozorila, da so ljudje po požaru ostali na cesti. "Takoj jih je treba spraviti na varno," je dodala.

Nemčija pozvala k reformi migracijske politike EU-ja

Nemčija, ki predseduje EU-ju, je danes pozvala k nujni reformi migracijske politike unije. Nemški minister za Evropo Michael Roth je dejal, da EU nujno potrebuje skupen program sprejemanja beguncev med čim več članicami ter skupno azilno in migracijsko politiko za EU.

Če gori Moria, gori Lezbos
Pred Kanarskimi otoki rešili skoraj 300 migrantov

Španska obalna straža je pred obalo Kanarskih otokov sredi Atlantskega oceana odkrila več čolnov s skoraj 300 migranti. Na čolnu, na katerem je bilo skupno 57 migrantov, med njimi le en otrok in dve ženski, pa so našli tudi truplo. Oblasti opozarjajo, da so kapacitete za nastanitev migrantov na Kanarskih otokih že izčrpane. Nove prišleke so zato nastanili kar v zasilnem zatočišču, ki so ga vzpostavili na območju letališča na Gran Canarii. Pot proti Kanarskim otokom, večinoma iz Maroka, postaja vse bolj privlačna, potem ko se je preko Sredozemskega morja vse težje prebiti v Evropo. Je pa ta pot ena najnevarnejših. Letos do 19. avgusta je na tej poti umrlo najmanj 239 migrantov.