Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na otokih Lezbos, Hios in Samos so zaprti uradi regionalnih in lokalnih oblasti ter večina trgovin.

V noči na torek so na otokih Lezbos in Hios izbruhnili spopadi med tamkajšnjimi prebivalci in policijo. Policisti so proti protestnikom, ki so skušali preprečiti gradnjo novih prebežniških centrov, uporabili solzivec in gumijevke.

Lokalne oblasti in prebivalci že več tednov na protestih izražajo nasprotovanje novim centrom, ki jih nameravajo zgraditi na Lezbosu, Hiosu in Samosu. Konservativni premier Kiriakos Micotakis kljub temu vztraja, da bodo centre zgradili. Nova konservativna vlada, ki je oblast prevzela julija lani, je napovedala, da bo dosedanje centre na omenjenih otokih zaprla še letos, novi pa naj bi bili operativni do sredine leta.

V centrih na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Lerosu in Kosu je trenutno več kot 38.000 ljudi, prostora pa je uradno zgolj za 6.200 prebežnikov.

Premier Micotakis je medtem pozval prebežnike, naj ne prihajajo v Grčijo, ker jih bodo vrnili Turčiji. Kot je še opozoril za grško televizijo ERT, pot, za katero prebežniki plačajo tihotapcem, ne bo vodila v celinsko Grčijo in naprej v Evropo. "Ta pot se bo končala na egejskih otokih in nato jih bomo vrnili v Turčijo," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Na drugi strani pa prebivalci otokov poudarjajo, da bi morale oblasti v Atenah poskrbeti, da bi prebežnike, ki na otoke prihajajo po morju iz Turčije, po registraciji prepeljati na celinsko Grčijo.