Vučić je v odzivu na obtožbe zapisal, da ni nikogaršnji plačanec ali hlapec. Foto: AP
Vučić je v odzivu na obtožbe zapisal, da ni nikogaršnji plačanec ali hlapec. Foto: AP

Grlić Radman je v sobotnem pogovoru za hrvaški portal N1 dejal, da Srbija vodi dvojno politiko, v kateri se poskuša približati Evropski uniji in Rusiji hkrati, a da se bo na koncu morala odločiti, na čigavi strani je. Pri tem je naredil razliko med srbskim narodom in aktualno vlado v Beogradu ter Vučića označil za "ruski satelit". "Kar zadeva Srbijo, so eno državljani, drugo pa Vučić in njegova politika, ki se mora odločiti, na katerem stolu bo sedela," je dejal Grlić Radman, ki se je ob tem obregnil ob Vučića.

"Mogoče je nekakšen trabant (pristaš, op. p.) ali satelit Rusije, vendar kot zavezniki in partnerji z ZDA ne bomo dovolili nobenega ruskega vpliva ali drugih malignih vplivov, ki bi spodkopavali stabilnost Zahodnega Balkana," je poudaril šef hrvaške diplomacije.

Dačić: Gre za sramotno izjavo

Njegove izjave so v Beogradu sprožile oster odziv. Srbski predsednik je v soboto zvečer Grlića Radmana obtožil vmešavanja v notranje zadeve Srbije, žaljenja srbskega naroda in groženj. "Grlić Radman ima v eni stvari prav, morda sem nekomu trabant, morda wartburg, mogoče tudi fičko, ampak nikoli nisem bil nikogaršnji plačanec in hlapec, česar pa ne moremo reči za Grlića Radmana," je na Instagramu sporočil Vučić.

Tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić je najostreje obsodil "sramotno izjavo" vodje hrvaške diplomacije, Beograd pa je zaradi spornih izjav Zagrebu poslal protestno noto. V njej so zapisali, da pričakujejo, da se bodo visoki hrvaški predstavniki v prihodnje vzdržali izjav, ki predstavljajo vmešavanje v notranje zadeve Srbije, in bodo sledili "politiki sprave in dobrososedskih odnosov".

To je bila druga protestna nota v tem mesecu, potem ko so srbske oblasti prejšnji teden protestirale zaradi zažiga lutke srbskega predsednika Vučića na pustnem karnevalu v hrvaškem kraju Kaštel Stari.

Zagreb: Beograd naj uskladi svojo politiko z bruseljsko

Na očitke Beograda so se nato znova odzvali v Zagrebu in zavrnili očitke o vmešavanju v notranje zadeve Srbije. S hrvaškega zunanjega ministrstva so sporočili, da je Grlić Radman le "navedel dejstvo o neskladnosti Srbije z zunanjo in varnostno politiko EU-ja glede ruske agresije na Ukrajino". Izjave Srbije po mnenju Zagreba kažejo na "zavestno in sistematično zanikanje dejstev o naravi dogajanja v Ukrajini" ter kažejo "dejanski odnos Srbije" do tega konflikta.

Beograd so vnovič pozvali, naj uskladi svojo politiko s politiko EU-ja in se, tako kot so zapisali, uvrsti na pravo stran zgodovine. "Kot smo že poudarili, ni mogoče biti kandidatka za članstvo v EU-ju in izkoriščati vseh ugodnosti tega, hkrati pa se nenačelno in preračunljivo izogibati obsodbi ruske agresije in z njo povezane politike EU-ja," so dodali.