Zagreb je bil preplavljen s smetmi. Foto: EPA
Zagreb je bil preplavljen s smetmi. Foto: EPA

Na delo se vračajo po pogovoru in pisni izjavi zagrebškega župana Tomislava Tomaševića. Smeti so začeli pobirati danes, pri tem pa se jim je za nekaj ur pridružil tudi Tomašević.

"Ponudil sem se, da grem danes za nekaj ur z delavci na teren. Zato sem tako oblečen," je na današnji novinarski konferenci po pogovoru z delavci Čistoće in podpisu izjave dejal 41-letni župan.

V izjavi je zagotovil, da proti delavcem, ki so sodelovali v nezakoniti stavki, ne bodo uvedli disciplinskega postopka, sprejel pa je tudi pet zahtev delavcev od 11. O preostalih šestih zahtevah se bosta pogajala uprava zagrebškega holdinga (ZGH), pod katerega sodi Čistoća, in mesto Zagreb.

Delavci Čistoće so začeli stavko, potem ko je podjetje odpustilo tri zaposlene, ki so smeti iz različnih smetnjakov za razvrščanje odpadkov ponoči praznili v isto smetarsko vozilo. Pri tem so jih posnele kamere, posnetke pa je na začetku meseca objavila hrvaška javna televizija HRT.

Stavkajoči so sprva zahtevali razveljavitev odločitve o odpovedi delovnega razmerja za tri delavce. Ko je ZGH, pod katerega spada Čistoća, preklical svojo odločitev, so stavkajoči predstavili nove zahteve. Med njimi je zvišanje plač in dodatkov ter plačnega koeficienta. Uprava ZGH je do torka ugodila petim zahtevam, ni pa privolila v dvig plačnega koeficienta.