Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novak je aprila 2023 pomilostila več kot dvajset ljudi, med njimi tudi namestnika direktorja otroškega doma, ki je nekdanjemu direktorju pomagal prikriti spolne zlorabe otrok.

Sodišče mu je dosodilo več kot tri leta zapora in petletno prepoved dela z mlajšimi od 18 let, saj je žrtve prepričeval, naj umaknejo svoje obtožbe. Direktor je bil obsojen na osem let zapora zaradi spolne zlorabe več mladoletnih dečkov med letoma 2004 in 2016.

Tudi madžarske opozicijske stranke so zahtevale odstop predsednice Novak, ki je tesna zaveznica premierja Viktorja Orbana in njegova nekdanja ministrica za družino. Ostro jo je kritizirala tudi skrajno desna stranka Naša domovina.

"Odločitev Katalin Novak me je kot človeka in mater osupnila," je dejala predsednica stranke Momentum Anna Donath in dodala, da je po njenem mnenju odločitev "moralno nedoumljiva".

Nekatere stranke so Orbanovo vladajočo stranko Fidesz pozvale tudi, naj odpokliče svojo poslanko in nekdanjo pravosodno ministrico Judit Varga, ki je podpisala pomilostitev. Varga je tudi nosilka liste Fidesza na letošnjih evropskih volitvah.

Orban skušal zajeziti ogorčenje

Madžarska predsednica Katalin Novak je pomilostitve podpisala v dneh pred obiskom papeža Frančiška. Foto: AP
Madžarska predsednica Katalin Novak je pomilostitve podpisala v dneh pred obiskom papeža Frančiška. Foto: AP

"V času mojega predsedovanja ni bilo in ne bo pomilostitev pedofilov in tako je bilo tudi v tem primeru," je dejala predsednica Novak. Dodala je, da razlogi za njeno odločitvijo niso javni in da so vse pomilostitve po svoji naravi sporne, je poročala državna tiskovna agencija MTI.

Mert Pop, žrtev spolne zlorabe v otroškem domu, je javno izrazil zaskrbljenost zaradi pomilostitve in predsednico pozval k pojasnilu.

"Katalin Novak, nekdanja ministrica za družino, je ena od človeških obrazov stranke Fidesz, za katero bi resnično verjeli, da je dobra mati, umirjena in zmerna predsednica," je dejal Pop v intervjuju za Associated Press. "Potem se je izkazalo, da ni tako."

Orban je v četrtek pozno zvečer v parlament vložil predlog spremembe ustave, s katero bi predsednici odvzel pravico do pomilostitve kaznivih dejanj, storjenih nad otroki, da bi s tem skušal zajeziti posledice škandala.

"Odločitev predsednice o pomilostitvi je spodbudila razpravo, ki jo moramo končati na način, ki bo pomiril vse Madžare," je zapisano v besedilu predloga zakona. Novak je zatrdila, da bo spremembo zakona z veseljem podpisala.

Protestniki, ki so se zbrali pred predsedniško palačo, so medtem vztrajali, da je edina sprejemljiva odločitev predsedničin odstop. "Odstop bi bil najbolj pravična odločitev," je dejal eden od protestnikov. "Nekdo, ki stori takšno napako, me ne more zastopati kot predsednik Madžarske."