Vas Tagavard v Gorskem Karabahu. Foto: Reuters
Vas Tagavard v Gorskem Karabahu. Foto: Reuters

Vaja poteka v občutjivem času napetosti med Armenijo in Azerbajdžanom, ko naj bi ruske mirovne enote zagotavljale pomoč armenskemu prebivalstvu v enklavi Gorski Karabah. V Armeniji pa z rusko pomočjo niso zadovoljni.

Zaradi vojaške vaje je med Moskvo in Erevanom izbruhnil diplomatski spor.

Rusija, ki ima vojaško oporišče v Armeniji, bi morala ščititi njene prebivalce, saj sta obe državi članici obrambne organizacije ODKB, a tega ne počne, so prepričani v Erevanu. Zgroženi so nad tem, da so ruski pripadniki mirovnih sil Azerbajdžanu dovolili postaviti nadzorno točko, ki prebivalcem Gorskega Karabaha onemogoča dostavo človekoljubne pomoči.

"Moskva zaradi Ukrajine opušča obveznosti na Kavkazu," je dejal predsednik armenske vlade Nikol Pašinjan in dodal, da je bila povezava z Rusijo strateška napaka.

V Moskvi so zastrgli z ušesi. Ne le zaradi premierjeve izjave, zbodli so jih tudi obisk njegove soproge v Kijevu, ratifikacija Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča in zdaj še skupna vojaška vaja z ZDA. V Moskvi so odpoklicali svojega veleposlanika iz Erevana.

Vladimir Putin pa je na gospodarskem forumu v Vladivostoku zanikal kakršno koli krizo v rusko-armenskih odnosih: "Nikakršnih težav ni z Armenijo, z Nikolom Pašinjanom se slišim po telefonu," je dejal, pa vendar pripomnil, da je Armenija sama priznala suverenost Azerbajdžana nad Gorskim Karabahom, zato naj se temu primerno tudi vede.

Na nekoliko nižjih ravneh pa izjave niso tako diplomatske. Putinov propagandist Vladimir Solovjov napoveduje, da če poči v Gruziji, bo počilo tudi v Armeniji in takrat se ne bodo več ustavili v Tbilisiju. Rusija bo po njegovem mnenju tako dobila kopensko pot do Irana.

Medtem so se oglasili iz ameriškega zunanjega ministrstva. Po besedah njihovega predstavnika Matthewa Millerja je ameriški kratkoročni interes odstranitev azerbajdžanske nadzorne točke, dolgoročni pa mirna rešitev krize na območju Kavkaza.