Francoska medijska krajina je zelo raznolika. Foto: EPA
Francoska medijska krajina je zelo raznolika. Foto: EPA

"Prvič od osvoboditve Francije (op. leta 1945), bo velik državni medij vodila oseba skrajnodesničarskih nazorov. To je nevaren precedens, ki nas močno skrbi," je zapisano v odprtem pismu, ki so ga objavili v Le Mondu, podpisalo pa ga je več sto Francozov, med njimi politiki, akademiki, zgodovinarji in igralci.

Le Journal du Dimanche je osrednje nedeljsko čtivo za številne Francoze, znan je po pronicljivih političnih intervjujih, ne glede na to, kdo je na oblasti, poroča Guardian.

Preteklo nedeljo pa so bralci zaman čakali na novo izdajo: ko je postalo znano, da bo novi odgovorni urednik Lejeune, je več kot polovica osebja odšla stavkat, zaradi česar ni bilo nedeljske izdaje.

34-letni Lejeune je bil predtem urednik revije Valeurs Actuelles, znane po svojih protipriseljenskih naslovnicah. V času, ko je bil on urednik revije, je bila ta kaznovana zaradi rasistične naslovnice, ko so temnopoltega poslanca Daniella Obona objavili kot sužnja v okovih. Prav tako je revija v času njegovega urednikovanja podprla kandidaturo Erica Zemmourja za predsednika. Lejeune je dolgoletni prijatelj Marion Marechal, nečakinje Marine Le Pen.

Časopis Le Journal du Dimanche namerava prevzeti milijarder Vincent Bollore, ki močno krepi svoj medijski imperij. Evropska komisija je pred kratkim pogojno prižgala zeleno luč, da Bollorejev medijski konglomerat Vivendi prevzame Lagardere, ki ima v lasti Le Journal du Dimanche in Paris Match. Podjetje ima že v lasti kanal CNEws, ki je od prevzema zavil v bolj konservativno smer. Protest zaradi prevzema so izrazili tudi na radijski postaji Europe 1, novinarji so dejali, da se bojijo, da bo njegova katoliška konservativnost privedla do spremembe v uredniški politiki. Bollore je na zaslišanju v senatu lani zanikal vsakršno vmešavanje v uredniško politiko, kot je dejal, širi medijsko delovanje iz popolnoma finančnih razlogov.