Mark Rutte. Foto: Reuters
Mark Rutte. Foto: Reuters

"Vladavina prava mora zaščititi državljane pred vsemogočno vlado in tu je šlo vse zelo narobe," je dejal Rutte po kriznem sestanku vlade in potrdil, da je kralju ponudil odstop celotne vlade. Že pred sestankom je več ministrov ocenilo, da je odstop vlade neizogiben za povrnitev zaupanja.

Vlada je odstopila zaradi škandala, v katerem so zaradi neutemeljenih obtožb o davčnih goljufijah 20.000 družinam odvzeli otroške dodatke, ki so jih morali starši vračati za nazaj, številne družine pa so se morale zato celo zadolžiti.

Zaradi afere je v četrtek že odstopil vodja opozicijske Laburistične stranke Lodewijk Asscher, ki je bil v prejšnji vladi do leta 2017 minister za socialne zadeve. Vendar pa je zanikal, da je vedel, da davčna uprava "napačno lovi na tisoče družin".

Parlamentarna komisija je v decembra objavljenem poročilu ugotovila, da so med letoma 2013 in 2019 odvzeli otroške dodatke več tisoč družinam, potem ko so jih zaradi upravne napake neupravičeno obtožili davčnih goljufij. Komisija je ugotovila, da je nizozemski davčni organ s tem kršil temeljna načela pravne države. Zaradi te napake so približno 20.000 delavskih družin preganjali na sodišču, ki jim je odredilo vračanje otroških dodatkov in zavrnilo pravico do pritožbe.

Družinam po 30.000 evrov

Vlada se je staršem že opravičila in vsaki od prizadetih družin plačala 30.000 evrov.

Štiri koalicijske stranke so se na poročilo različno odzvale. O njem naj bi parlament razpravljal v torek, ko bi moral glasovati o nezaupnici, a se je vlada raje odločila za odstop. Kljub temu naj bi zaradi pandemije covida-19 vse svoje naloge do volitev 17. marca opravljala še naprej. Rutte, ki vlado vodi od leta 2010, je še sporočil, da bo vlada naredila vse, kar je potrebno, v interesu države. "Naš boj proti novemu koronavirusu se nadaljuje," je dodal.

Rutte je sicer zaradi pandemije nasprotoval odstopu, saj meni, da država v času zdravstvene krize potrebuje stabilno vlado.

Odstop vlade bo verjetno imel majhen vpliv na izid parlamentarnih volitev 17. marca, saj Ruttejeva konservativna stranka VVD vodi v anketah.

Rutte: Orjaški madež, za katerega moramo prevzeti odgovornost