Hrvaška policija je bila deležna že številnih obtožb nasilja nad prebežniki. Foto: EPA
Hrvaška policija je bila deležna že številnih obtožb nasilja nad prebežniki. Foto: EPA

To je prvi primer, v katerem je zaradi nasilja nad prebežniki osumljen kakšen hrvaški policist, potem ko so mednarodne in hrvaške nevladne in humanitarne organizacije več let opozarjale na nesprejemljivo ravnanje hrvaške policije z ljudmi, ki poskušajo nezakonito vstopiti na Hrvaško.

Obstaja utemeljen sum, da je 34-letni policist 11. junija zvečer v službenem vozilu na poti od hrvaške meje z BiH-om do policijske postaje v Slunju južno od Karlovca večkrat udaril afganistanskega državljana zato, da bi ga huje poškodoval. Policist je prebežnika večkrat udaril s pestjo v glavo in roko ter ga brcal v telo. Moški je dobil telesne poškodbe.

Drugi policist je osumljen, da med opravljanjem dolžnosti ni prijavil ravnanja svojega kolega, čeprav je vedel, da je poškodoval prebežnika. Starejši policist je osumljen kaznivega dejanja povzročitve telesne poškodbe, mlajši pa prikrivanja kaznivega dejanja. Preiskovalni sodnik je določil pripor za oba zaradi nevarnosti vplivanja na priče.

Sorodna novica Evropska unija prikrila nasilje nad prebežniki na hrvaški meji?

Za fizični napad zaradi sovraštva do tri leta zapora

Hrvaška zakonodaja predvideva kazen do leta dni zapora za povzročitev telesne poškodbe. Če ugotovijo, da je šlo za fizični napad zaradi sovraštva, je predvidena zaporna kazen med letom dni in tremi leti. Podobna kazen do treh let zapora je predvidena za uradne osebe, ki ne prijavijo kaznivega dejanja. Za prvo kaznivo dejanje je postopek treba sprožiti na podlagi zasebne tožbe, v drugem primeru ga vodijo po uradni poti.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so dejali, da so oba policista po opravljeni preiskavi dogodka nemudoma suspendirali iz službe in ju kazensko ovadili. Sprožili so tudi disciplinski postopek proti obema zaradi hujših kršitev službene dolžnosti.

Ničelna toleranca do nasilja

Povedali so tudi, da je 34-letni policist zanikal, da bi fizično napadel prebežnika. Napadeni moški je sicer sprva zavračal pogovore s kriminalisti, pozneje pa je opisal, kaj se je zgodilo. Na hrvaškem notranjem ministrstvu poudarjajo, da imajo ničelno toleranco do nasilja.

"Kljub dokazom so hrvaške oblasti vztrajno zavračale obtožbe na račun policistov in niso kaznovale svojih nasilnih pripadnikov. Upamo, da gre za znak, da je hrvaška vlada končno storila nujne korake za ustavitev policijskih zlorab na meji, javno obsodbo nasilja in kaznovanje storilcev," so se na prijetje dveh hrvaških policistov odzvali v mednarodni nevladni organizaciji za človekove pravice Amnesty International.