Foto: EPA
Foto: EPA

Guardian poroča, da je prejel interno elektronsko pošto Evropske komisije, ki razkriva, da so se uradniki v Bruslju v strahu pred možnimi posledicami, ki bi lahko povzročile škandal, odločili, da ne bodo v celoti razkrili, da Hrvaška ni upoštevala zavezanosti nadzornemu mehanizmu. Nadzor nad delovanjem obmejnih policistov je bil pogoj, ki je bil predpisan v sklopu večje evropske finančne pomoči Zagrebu.

Vlada naj bi vzpostavila nadzorni mehanizem za zagotavljanje humanega ravnanja s prebežnikov. Mehanizem naj bi se uporabljal zato, da bi bili vsi ukrepi na zunanjih mejah EU-ja sorazmerni in v celoti skladni s temeljnimi pravicami in zakonodajo Unije. Tiskovni predstavniki Evropske komisije je v odzivu na obtožbe za Guardian zatrdil, da podatkov, ki naj bi jih zakrili, niso parlamentu posredovali, ker so bili nepopolni.

AI: EU ne more namerno ignorirati nasilja

Hrvaška policija je bila deležna že številnih obtožb nasilja nad prebežniki. Mednarodna organizacija za človekove Amnesty International jo je pred dnevi obtožila "grozljivega stopnjevanja kršitev človekovih pravic". Kot so navedli, naj bi pripadniki posebnih enot hrvaške policije nedaleč od meje z Bosno in Hercegovino konec maja ustavili skupino prebežnikov, jih pretepli in poniževali. Guardian je poročal, da je hrvaška policija navedbe zanikala.

Amnesty International navaja, da je opisani dogodek eden v vrsti, ki kažejo na brutalnost in zlorabe, ki jih je zagrešila hrvaška policija. Poudarili so, da številna poročila mednarodnih nevladnih in humanitarnih organizacij v zadnjih treh letih razkrivajo, da hrvaška obmejna policija rutinsko napada ljudi, ki poskušajo vstopiti v državo, uničuje njihove stvari in razbija njihove telefone, preden jih potisne nazaj v BiH. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je do zdaj zavrnilo vse obtožbe.

"EU ne more več molčati in namerno ignorirati nasilja in zlorab hrvaške policije na svojih zunanjih mejah. Njihov molk omogoča in celo spodbuja nadaljevanje takih zlorab brez posledic. Evropska komisija mora raziskati zadnja poročila o grozljivem policijskem nasilju nad migranti in prosilci za azil," je ob domnevnih dokazih proti hrvaški policiji dejal namestnik direktorja evropske pisarne Amnesty International Massimo Moratti. AI dodaja, da nezakonitih vračanj ni opaziti samo na hrvaških mejah, temveč tudi na drugih zunanjih mejah EU-ja.

Kritičen odziv slovenskih evropskih poslancev

Na domnevno prikrivanje informacij se je odzvala tudi evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD). "Ta zgodba bi lahko pomenila zelo velik škandal," je povedala na pogovoru z novinarji pred junijskim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta. Napovedala je, da bodo o tem razpravljali tudi na delovni skupini parlamenta za schengen, ki jo vodi, je poročala STA.

Tudi Irena Joveva (Renew/LMŠ) je menila, da gre za škandalozno prikrivanje, ki bo zahtevalo odgovore. "Če so hoteli preprečiti škandal, so zdaj sami v njem. Že to, kar se dogaja na hrvaški meji, je dovolj osupljivo, ampak da se jim pomaga pri prikrivanju ..." je zapisala na Twitterju.

"Še en primer, kako politična zavezništva prikrojijo in prekršijo vladavino prava in spoštovanja človekovih pravic. Škandal v hrvaškem predsedovanju EU-ju, o čemer Evropska komisija in Evropski parlament ne moreta več molčati," pa se je odzval tudi Milan Brglez (S&D/SD).