Foto: Reuters
Foto: Reuters

V centru, kjer je prostora za 1600 ljudi, je bilo nastanjenih 4000 migrantov, njihovo število pa se je po premestitvi močno zmanjšalo, je sporočil britanski minister za migracije Robert Jenrick.

Alex Fraser iz britanskega Rdečega križa je britansko vlado pozval, naj hitro zmanjša zaostanke v azilnih postopkih in zagotovi varne vstopne poti za preganjane ljudi.

Britanska notranja ministrica Suella Braverman je dejala, da se Velika Britanija spopada z "invazijo", prebežnike pa želi čim prej izgnati v vzhodnoafriško državo Ruando – ne glede na njihov azilni status.

Center za prebežnike v Manstonu. Foto: Reuters
Center za prebežnike v Manstonu. Foto: Reuters

Njene izjave je obsodil visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk. Označil jih je za grozljive in neprimerne ter posvaril pred nevarnostjo razčlovečenja prebežnikov.

"Absolutno gre za problem, ki ga pogosto vidimo. Besede, ki sem jih v zadnjem času slišal od evropskih politikov, so pretresljive," je dejal in izrazil zaskrbljenost, da je jezik, ki cilja na razčlovečenje prebežnikov, spet v porastu.

"Resnično si bomo morali zelo močno prizadevati, da to ne bo zastrupljalo diskurza o vprašanjih, pri katerih gre za ljudi," je poudaril in hkrati izrazil veselje glede močnega odpora do izjav ministrice v Veliki Britaniji.

Letos je v Združeno kraljestvo čez Rokavski preliv nezakonito vstopilo že več kot 38.000 ljudi, kar je bistveno več kot v celotnem letu 2021, kar vladajoči konservativci vidijo kot veliko težavo.

Konec tedna se je v Veliki Britaniji zgodil tudi incident, ko je neznanec vrgel več zažigalnih naprav v sprejemni center za prebežnike v Doverju, pri čemer sta bila poškodovana dva uslužbenca.