2021 je kritično leto za krščanske demokrate (CDU). Septembra Nemčijo čakajo parlamentarne volitve, stranka pa mora določiti, kdo bo nasledil dolgoletno kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA
2021 je kritično leto za krščanske demokrate (CDU). Septembra Nemčijo čakajo parlamentarne volitve, stranka pa mora določiti, kdo bo nasledil dolgoletno kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA

Hauptmanna obtožujejo, da je od tujih agencij prejel finančna sredstva, potem ko je časopis Spiegel pisal o azerbajdžanskih, tajvanskih in vietnamskih turističnih oglasih v časopisu Südthüringer Kurier, pri katerem je poslanec eden od založnikov.

Hauptmann zanika "sume" in "napačne interpretacije", poroča Deutsche Welle. "Ti oglasi niso nikoli vplivali na moje politično delovanje," je zatrdil in dodal, da odstopa zaradi "varnosti družine, saj so osebne grožnje postale prevelike".

Pred Hauptmannom sta v povezavi s spornimi zaslužki pri nakupih zaščitnih mask odstopila tudi poslanec Nikolas Löbel iz Krščansko-demokratske unije (CDU) in Georg Nüsslein, poslanec sestrske stranke Krščansko-socialne unije (CSU).

V nedeljo volitve v Badem - Württembergu

Löbel oz. njegovi podjetji v Badem - Württembergu naj bi za posredovanje pri sklepanju pogodb za nakupe mask dobili 250.000 evrov provizije. Löbel je po obtožbah odstopil, "da stranko obrani pred nadaljnjo škodo", in se ne bo več potegoval za mesto poslanca.

Do poslanskih odstopov prihaja le dva dni pred lokalnimi volitvami v zveznih deželah Porenje - Pfalška in Baden - Württemberg.

Tudi vidni član CSU-ja Nüsslein naj bi bil vpleten v koruptivne posle pri sklepanju pogodb za nakupe mask. Nüsslein je izstopil iz stranke, a se ne namerava odpovedati mestu poslanca, k čemur ga je sicer pozval tudi vodja bavarske stranke Markus Söder.

Iztekanje roka za izjavo, da se poslanci niso okoriščali

Odstopi vseh treh poslancev sicer prihajajo tik pred iztekom roka za 245 poslancev iz koalicije CDU/CSU, ki morajo do petka pisno objaviti, da se niso okoristili s trgovanjem med pandemijo. Hauptmann sicer ni vpleten v posle z maskami, vendar se nad stranko kanclerke krepijo pritiski zaradi lobističnih stikov.

Ralf Stegner iz socialnih demokratov (SPD), ki trenutno s konservativci tvorijo koalicijo, je v četrtek pozval k vzpostavitvi jasnega kodeksa, s katerim bi Nemčija prepovedala plačano lobiranje na zvezni in regionalni ravni.

"Ne vidim škode za Nemčijo, toda škoda za politiko je neizmerna," je dejal poslanec CSU-ja Michael Frieser in dodal, da mora bundestag izboljšati pravila glede razkrivanja dodatnih zaslužkov.