Letališče Gatwick je bilo ovirano tri dni. Foto: Reuters
Letališče Gatwick je bilo ovirano tri dni. Foto: Reuters

Letališče so sicer medtem že odprli za promet, a letala so bila prizemljena več kot dan, kar je prizadelo okoli 140.000 potnikov. Od srede je bilo preklicanih ali preusmerjenih okoli 1.000 letov.

Z letališča sporočajo, da nameravajo v soboto izvesti vseh 757 letov s 124.484 potniki, a naj ti pričakujejo nekaj zamud in odpovedi. Letališče se še vedno ukvarja z obnovo delovanja po treh dneh motenj, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. Potnike pozivajo, naj preverijo status njihovih letov, preden se odpravijo na letališče.

BBC poroča, da je bilo sodeč po spletni strani letališča nekaj letov letal, ki bi morala v soboto pristati na Gatwicku, preklicanih.

Policija: Zločinska uporaba letalnikov

Policija je sporočila, da nadaljuje preiskavo "zločinske uporabe letalnikov", ocenila pa je, da ni znakov, zaradi katerih bi to lahko označili za terorizem.

Javnost je pozvala k posredovanju morebitnih informacij. Potnike in ljudi, ki živijo blizu letališča, so pozvali k pozornosti in prijavi sumljivih dogodkov. Policisti ostajajo na letališču, pripravljeni, da ukrepajo, če opazijo nov letalnik.

Promet na enem najprometnejših britanskih letališč so ustavili v sredo zvečer, potem ko so se pojavila poročila o dveh letalnikih nad pristajalno stezo. V četrtek je nato letališče skoraj ves dan ostalo zaprto, v petek pa je bilo večinoma odprto, vendar promet zaradi številnih odpovedi še ni mogel v celoti steči normalno.