Carlos Martens Bilongo je izrazil razočaranje nad izjavo poslanskega kolega. Foto: Reuters
Carlos Martens Bilongo je izrazil razočaranje nad izjavo poslanskega kolega. Foto: Reuters

Incident se je zgodil v času, ko vlada francoskega predsednika Emmanuela Macrona napoveduje novo omejevanje priseljevanja zaradi obtožb, da ni uspešna pri njegovi zajezitvi in pri izgonu tistih, ki so jim zavrnili prošnje za prebivanje.

Temnopolti poslanec skrajno leve stranke Nepokorna Francija (LFI) Carlos Martens Bilongo, ki se je rodil v Parizu, a je afriškega rodu, je na četrtkovem zasedanju vlado spraševal o prošnji nevladne humanitarne organizacije SOS Mediterranee za pomoč Pariza pri iskanju pristanišča za izkrcanje 234 prebežnikov, ki so jih v zadnjih dneh rešili v Sredozemskem morju in so ujeti na ladji Ocean Viking.

Med vprašanjem ga je prekinil Gregoire de Fournas, poslanec skrajno desnega Nacionalnega zbora (RN). Dejal je, da bi se moral oziroma morali vrniti v Afriko. Njegov izbruh je sprožil vrsto glasnih obsodb in kričanje poslancev, tudi zato, ker se francoska zaimka on in oni izgovorita enako, tako da bi bilo mogoče, da je De Fournas s svojo izjavo nazaj v Afriko pošiljal poslanca afriškega rodu, in ne prebežnikov.

Po nekaj minutah zmede in razburjenja je predsednica nacionalne skupščine Yael Braun-Pivet prekinila zasedanje. Zahtevala je podatek, kdo je omenjeno izjavil. Tovrstne prekinitve zasedanj so sicer izjemno redke.

Skupščina je nato poslancu De Fournasu izglasovala nezaupnico, s katero mu je za petnajst dni prepovedala nastopanja v parlamentu in mu tudi znižala plačo. Kazen je sicer najstrožja mogoča v skladu s pravili, ki na splošno podpirajo svobodo govora poslancev med zasedanjem.

Macron šokiran

Na izjavo se je že odzval državni vrh. Po navedbah Macronovega urada je bil predsednik šokiran zaradi besed, "ki so nedopustne tako v parlamentu kot zunaj njega". Izrazil je podporo Martensu Bilongu. Predsednica vlade Elisabeth Borne pa je še pred izrekom kazni dejala, da mora skupščina sankcionirati skrajno desnega poslanca. Poudarila je, da v francoski demokraciji ni prostora za rasizem.

Skrajno desna stranka RN, ki nasprotuje priseljevanju, je zatrdila, da je njihov poslanec mislil na omenjene prebežnike na ladji Ocean Viking, in nikakor ne na poslanca Martensa Bilonga. Vodja stranke in nekdanja predsedniška kandidatka Marine Le Pen je zagovarjala njegovo pripombo in obsodila "grobo polemiko nasprotnikov stranke".

De Fournas je novinarjem priznal, da je izrekel besede "naj se vrne v Afriko", a zanikal, da bi bila izjava rasistična, češ da gre za manipulacijo Nepokorne Francije. Trdi, da je s tem mislil, naj se v Afriko vrne ladja s prebežniki, o kateri je takrat govoril poslanec Martens Bilongo.

Martens Bilongo pa je dejal, da je "zelo žalosten" in da je zelo sramotno, da se danes govori o barvi kože. Poudaril je, da bodo za De Fournasa zahtevali najmanj večmesečno izključitev. Poslanci njegove stranke LFI, kot tudi Zelenih ter Macronove stranke, pa zahtevajo odstop de Fournasa.

De Fournas se je sicer pozneje Martensu Bilongu opravičil za "nesporazum, ki ga je povzročila njegova izjava".