Pobiranje čebule v Valencii v Španiji. Foto: EPA
Pobiranje čebule v Valencii v Španiji. Foto: EPA

"Ne bo lepo," meni Eamonn Kehoe iz irske državne agencije Teagasc. "Če ne bo ljudi, ne bo pridelka nihče pobral. To je nočna mora, popolna nevihta," je dejal za Guardian. Kehoe je imel v mislih sicer irske pridelovalce sadja in zelenjave, a podobne skrbi imajo številne vlade po Evropi, ki so že opozorile na črni scenarij – če pridelek ne bo pobran, bo propadel oziroma zgnil na poljih.

Države po Evropi so kot ukrep za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2 namreč zaostrile nadzor na svojih mejnih prehodih, številne so jih zaprle. Tu so še uvedeni zdravstveni ukrepi. Težave se zaveda tudi Evropska komisija, ki je v ponedeljek pozvala članice EU-ja, naj dovolijo vstop sezonskim delavcem, kljub omejitvenim ukrepom v času pandemije.

Španija: lahko bi imeli pomanjkanje hrane

Sorodna novica Cene hrane na svetovnem trgu padajo zaradi pandemije

Španija, največji izvoznik sadja in zelenjave v Evropi, posledice že občuti. "Potreba po delavcih se bo s sezono le še krepila. Potrebujemo ljudi, ki bodo delali na poljih, hkrati pa bomo morali upoštevati vse zdravstvene ukrepe. Če na podeželju ne bomo imeli nikogar, ki bo delal, bo pridelek ostal in lahko bi imeli pomanjkanje hrane," razmišlja Pedro Barato iz največje španske kmetijske organizacije Asaja.

V Huelvi, pokrajini v Andaluziji, je recimo prišlo na sezonsko delo 7000 delavcev iz Maroka od 19.000, kot jih pride sicer. Delavci so prišli, še preden je Maroko zaprl mejo.

Italija potrebuje 250.000 delavcev

V Italiji je še huje. Kar 90 odstotkov vseh sezonskih delavcev je iz tujine, večinoma iz Romunije. Massimiliano Giansanti, predsednik italijanske agroživilske organizacije Confagricoltura je dejal, da bi potrebovali 250.000 ljudi, ki bi spomladi in poleti pomagali na poljih in pri vzdrževanju vinogradov. "Novi koronavirus in blokada transporta pomenita, da tisti, ki so prišli k nam od daleč, tega ne morejo več storiti. Vsak, ki pride v Evropo, mora v obvezno 14-dnevno karanteno, enako je, ko se vrnejo domov, zato večina sploh ne pride," je dejal.

Francija je izgubila delavce iz Španije in Poljske, kot tudi domače delavce, ki so na bolniški ali doma skrbijo za otroke, s čimer se je pojavila vrzel 200.000 delavcev.

Upočasnitev zorenja jagod

Nekateri pridelovalci si 'kupujejo čas' tako, da recimo uporabljajo postopke za upočasnitev zorenja jagod, kot je to storil John Greene iz Irske. Obiranje jagod bo tako junija namesto maja, v tem času pa upa, da bodo v Wexford že prišli delavci iz Slovaške.

Sezonski delavec pobira beluše na polju v Nemčiji. Foto: EPA
Sezonski delavec pobira beluše na polju v Nemčiji. Foto: EPA

Nemčija bo odprla meje za sezonske delavce

Nemška vlada bo izjemoma dovolila vstop okoli 80.000 tujim delavcem, da bodo lahko opravili sezonsko delo sajenja in pobiranja sadja in zelenjave.

Nemški pridelovalci so že pred časom opozorili vlado, da je takšen ukrep lahko uničujoč za njihovo panogo, saj v Nemčijo vsako leto pridejo na delo delavci, predvsem iz Poljske, Romunije in Bolgarije, ki pobirajo pridelke. Če letos teh delavcev ne bo, to pomeni ne le uničenje pridelka, temveč tudi višje cene, poroča Al Džazira.

V dveh mesecih 80.000 sezonskih delavcev

Nemško ministrstvo za kmetijsko je v četrtek tako že doseglo dogovor z notranjim ministrstvom, tako da bodo aprila dovolili vstop v državo 40.000 sezonskim delavcem, še dodatnih 40.000 pa maja.

Toda, kako bodo poskrbeli za zaščito? Delavci naj bi prišli v državo z letalom, in ne z avtobusi. Prav tako bodo imeli obvezen zdravniški pregled, pri delu bodo morali držati varnostno razdaljo. Pri nastanitvi pa jih bo v sobi dvakrat manj kot sicer.

Delavce bodo iskali tudi znotraj Nemčije

Obe nemški ministrstvi sta se strinjali, da bodo poskusili najti še 10.000 sezonskih delavcev znotraj same Nemčije, in sicer med tistimi, ki so brezposelni, študenti, prosilci za azil in med tistimi, ki so na čakanju.