Foto: EPA
Foto: EPA

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) vsak mesec izmeri indeks cen hrane na podlagi košarice osnovnih živil, v kateri upošteva cene žit, rastlinskega olja, mlečnih izdelkov, mesa in sladkorja. Če je bilo povprečje cene hrane prejšnji mesec 172,2 točke, se je februarja znižalo za 4,3 odstotke.

"Nižanje cen je predvsem posledica povpraševanja, in ne ponudbe, na dejavnik povpraševanja pa še bolj vpliva slaba gospodarska napoved," je po poročanju Al Džazire dejal Abdolreza Abbassian iz FAA.

Organizacija je nekoliko izboljšala napoved za pridelavo žita, saj je v letu 2019 napovedala pridelavo 2,721 milijarde ton, kar je več kot v prejšnji napovedi 2,719 milijarde ton, in za približno 2,8 odstotka več kot v letu 2018.

Sladkor z največjm padcem cen

Največji upad cen je FAO zaznal pri sladkorju, in sicer za kar 19,1 odstotka glede na prejšnji mesec. Padec je posledica nižje porabe, ki je povezana z ukrepi vlad za zajezitev širjenja virusa, in manjšim povpraševanjem proizvajalcev etanola iz sladkornega trsa, zaradi nižanje cen surove nafte, poroča rimska agencija.

Indeks rastlinskega olja je padel za 12 odstotkov, predvsem zaradi nižanja cen palmovega olja, ki je povezan s padcem cen surovega mineralnega olja in vse večje negotovosti trgov, zaradi pandemije. "Cene olja so se prejšnji mesec znižale za več kot polovico, kar vpliva tudi na ceno biogoriv, po katerih povprašujejo trgi, ki pridelujejo sladkor in rastlinsko olje," je dejal analitik FAO-ja Peter Thonese.

Znižale so tudi cene mlečnih izdelkov, in sicer za tri odstotke, kar je posledica nižanja kotacij in manjšega povpraševanja po posnetem in polnomastnem mleku v prahu. Znižala sta se tudi indeksa cen mesa, 0,6 odstotka, in žita za 1,9 odstotka.