Britanski trgovci pravijo, da potrošnikom ponujajo vse vrste piščancev iz različnih rej, tako organske in proste reje. Foto: EPA
Britanski trgovci pravijo, da potrošnikom ponujajo vse vrste piščancev iz različnih rej, tako organske in proste reje. Foto: EPA

Lani je glede na uradne podatke britanskih oblasti, ki jih navaja Guardian, poginilo več kot 80 milijonov piščancev, še preden so dosegli klavno težo, kar je največ v zadnjih več kot desetih letih.

Aktivistična skupina za dobro počutje živali Open Cages je analizirala uradne podatke in odkrila, da je lani poginilo 82,3 milijona piščancev, preden so dosegli težo za zakol, kar je skoraj 7-odstotna smrtnost in precej več od 64 milijonov piščancev, ki so prezgodaj poginili v letu 2021.

V Združenem kraljestvu vsako leto za meso zakoljejo več kot 1,1 milijarde piščancev, pri čemer zavarovalna shema za kmete Red Tractor zahteva, da stopnja pogina ne presega petih odstotkov.

Britanski svet za perutnino je sporočil, da si industrija prizadeva zagotoviti dobro počutje živali, ob tem pa so pojasnili, da so za tako veliko poginulih piščancev v lanskem letu krive ptičja gripa in ekstremne poletne temperature.

Iz programa Red Tractor so sporočili, da je bilo lansko leto brez primere za perutninsko industrijo v Združenem kraljestvu in v Evropi, saj je bila perutnina pod ogromnim stresom zaradi visokih temperatur. Ob tem so morali rejci v skladu z vladnimi ukrepi zaradi izbruha ptičje gripe vso perutnino, ne glede na pasmo, zadrževati v notranjih prostorih.

Program Red Tractor od rejcev zahteva, da dvakrat na dan preverjajo stanje perutnine. Foto: EPA
Program Red Tractor od rejcev zahteva, da dvakrat na dan preverjajo stanje perutnine. Foto: EPA

Počasi rastoče pasme tudi dražje

Vodja skupine Open Cages Connor Jackson je dejal, da bi lahko prehod na počasneje rastoče pasme piščancev precej zmanjšal umrljivost piščancev, saj pri hitro rastočih pasmah piščanci rastejo tako hitro, da njihova srca in struktura kosti ne dohajajo hitre rasti.

Pri svetu za perutnino po drugi strani zatrjujejo, da bi reja počasi rastočih pasem zahteva več hrane in prostora, ob tem pa prinaša še večji vpliv na okolje. Poleg tega po njihovem mnenju tudi kupci niso pripravljeni plačevati več za dražje meso počasi rastočih pasem piščancev.

Zagovorniki pravic so leta 2017 sprožili pobudo Better Chicken Commitment za izboljšanje počutja perutnine pri reji brojlerjev, ki predpisuje več prostora za živali in uporabo počasi rastočih pasem. Britanska vlada je lani sporočila, da je ena od njenih prednostnih nalog uresničitev zavez iz pobude.

K pobudi sta po navedbah Guardiana do zdaj od večjih trgovcev pristopili le verigi Waitrose in Marks & Spencer, medtem ko drugi pobude niso podpisali.